Microsoft heeft bekendgemaakt dat het in Windows 10 ondersteuning zal bieden voor de laatste specificatie van Fast Identification Online (FIDO). Hiermee kunnen apparaten met Windows 10 gebruik maken van een groot aantal biometrische lezers van derde partijen, bijvoorbeeld voor een vingerafdruk of een irisscan.

Microsoft biedt een framework aan voor fabrikanten om hun biometrische lezers goed te laten werken met Windows 10. Fabrikanten kunnen er vervolgens voor kiezen om biometrische sensoren in te bouwen in bijvoorbeeld laptops, tablets of zelfs smartphones. Deze biometrische lezers kunnen het wachtwoord vervangen op het Windows 10-apparaat. Het zou veel moeilijker zijn om een biometrische lezer te omzeilen dan het kraken van een wachtwoord.

De nieuwe FIDO-specificatie gaat verder dan alle huidige vingerafdruksensoren, de FIDO-specificatie is echt ontworpen om het wachtwoord te vervangen. Microsoft laat ook weten dat een van de doelen van Windows 10 was om de beveiliging verder te brengen dan alleen een wachtwoord.

FIDO is een open standaard die wordt ondersteunt door allerlei grote techbedrijven maar ook banken. Onder andere de Bank of America, Google, Microsoft en Paypal werken mee aan het systeem. Het systeem is zo ontworpen dat vingerafdrukken en irisscans lokaal worden opgeslagen en nooit worden blootgesteld aan het internet. De scanner stelt helemaal zelf vast of de identiteit van de gebruiker overeenkomt met de lokaal opgeslagen identiteit.

Er bestaan op dit moment ook al vingerafdrukscanners in laptops, maar deze zijn niet geïntegreerd in Windows en voldoen ook niet aan de FIDO-specificatie. De kans dat vingerafdrukken bij dat soort scanners worden buitgemaakt is een stuk groter.