Nu Samsung met Samsung Pay een concurrent heeft gepresenteerd voor Apple Pay is het wachten op de volgende ruzie tussen de twee kemphanen in de IT-markt. Apple-topman Eddy cue, verantwoordelijk voor onder andere Apple Pay en iTunes, heeft de betaaldienst van Samsung onveilig genoemd.

Volgens Cue is veiligheid extreem belangrijk bij het doen van mobiele betalingen en is het gebruik van tokens ook een vereiste, vervolgens zijn de vingerafdruk en de privacy van de gebruiker enorm belangrijk. Volgens Cue wil je bijvoorbeeld niet dat iedereen weet wat je precies gekocht hebt. Volgens Cue moet elke concurrerende betaaldienst daar minimaal aan voldoen.

Samsung heeft in zijn betaaldienst twee methodes verwerkt om mobiele betalingen te verwerken. De eerste maakt gebruik van de NFC-chip die in het toestel zit verwerkt en maakt naar wat wij begrepen hebben tijdens de persconferentie wel degelijk gebruik van tokens. Er is ook nog een tweede betaalmethode die met een magnetisch veld werkt om de magnetische strip op een bankpas of creditcard te imiteren, hoe veilig deze methode is is nog niet helemaal duidelijk. Wellicht dat Samsung daar nog op gaat reageren.

Wat betreft het bewaren van de betaalgegevens van de klant, in principe kunnen de bedrijven alleen de transactiegegevens bewaren. Dus het bedrag, de winkel en het moment van aankoop. Kassasystemen en betaalterminals versturen in principe geen productinformatie mee tijdens een betaling.

De uithaal van Eddy Cue naar Samsung Pay is mogelijk dus een beetje voorbarig. Wel zorgt zijn uithaal ervoor dat iedereen kritisch blijft kijken naar de beveiliging van nieuwe mobiele betaalmethodes en dat kan natuurlijk nooit kwaad.