2min

Samsung heeft ook zijn eigen mobiele betaaldienst aangekondigd genaamd Samsung Pay. Samsung Pay werkt vooralsnog alleen met de Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge en zal eerst in de Verenigde Staten en Zuid-Korea worden uitgerold. De betaaldienst kan overweg met creditcards maar ook met bankpassen.

Samsung heeft zijn eigen betaaldienst ge├»ntroduceerd en gaat een stapje verder dan de concurrentie. Samsung maakt net als andere betaaldiensten gebruik van NFC (Near Field Communication), deze techniek gebruikt bijvoorbeeld Apple ook voor Apple Pay. Samsung gebruikt daarnaast echter ook Magnetic Secure Transmission (MCT). Deze techniek kan overweg met betaalterminals die gebruik maken van een magneetstrip, in Nederland zijn vrijwel alle pinautomaten de afgelopen jaren vervangen of is de magneetstrip buiten gebruik gesteld, maar in veel andere landen wordt de strip nog actief gebruikt. Uiteraard is het onmogelijk om je smartphone door zo’n gleuf heen te schuiven, in plaats daarvan genereert de Galaxy S6 een magnetisch veld dat deze strip nabootst. Door de smartphone dicht bij de terminal te houden zal deze de strip herkennen.

Doordat Samsung gebruik maakt van NFC en MST kan de betaaldienst met bijna alle betaalterminals werken. Het enige obstakel dat Samsung nog moet overwinnen is het overtuigen van banken om mee te werken aan het betaalsysteem. Uiteindelijk moet er een bankpas of creditcard worden gekoppeld aan Samsung Pay. Mastercard en Visa doen al mee met de nieuwe betaaldienst, verder is Samsung nog druk in gesprek met Amerikaanse banken. Zodra de Samsung zijn betaaldienst in de Verenigde Staten en Zuid Korea op de rit heeft wil het deze gaan uitbreiden naar meer landen, ook in Europa.

Pas dan zal duidelijk worden hoe de Nederlandse banken tegen de de betaaldienst van de Zuid-Koreaanse fabrikant aan kijken en of ze bereidt zijn hun medewerking te verlenen. Een van de belangrijkste punten zal veiligheid zijn wat volgens Samsung goed is geregeld. Het bedrijf stelt dat er geen betaalgegevens worden opgeslagen in de smartphone, maar dat het werkt met tokens die bij elke betaling opnieuw worden gegenereerd. Verder zou Samsung de beveiliging van Knox gebruiken om de betaaldienst te voorzien van encryptie. Knox is inmiddels door allerlei overheden goedgekeurd als een veilig platform.