2min Security

Pakistan gaat BlackBerry Enterprise Services blokkeren

De Pakistaanse autoriteiten hebben besloten dat per 1 december 2015 er geen gebruik meer gemaakt mag worden van BlackBerry Enterprise Services (BES) in het land. Reden voor het verbieden van BES is dat het zeer moeilijk is af te luisteren of af te tappen.

Aan de ene kant is het slecht nieuws voor BlackBerry dat de enterprisedienst van het bedrijf geblokkeerd en verboden gaat worden in Pakistan. Aan de andere kant is het hele goede reclame, overheden die je dienst verbieden omdat de encryptie en beveiliging zo ontzettend goed is.

Het is niet de eerste keer dat BlackBerry tegen een verbod in een land aan kijkt. Ook in India, Indonesië en de Verenigde Arabische Emiraten is weleens gedreigd met een dergelijk verbod. BlackBerry heeft met BES een dienst in handen die ontzettend goed is in het beveiligen van spraak en data tussen de toestellen waardoor het vrijwel onmogelijk is deze af te luisteren. Verschillende overheden hebben van BlackBerry in het verleden geëist dat er een achterdeur zou worden ingebouwd in de software, iets wat BlackBerry altijd heeft geweigerd.

Wel heeft BlackBerry in het verleden overeenkomsten gesloten met bepaalde overheden waarmee de data van hun eigen burgers waren in te zien. Vaak werd dit gedaan door BlackBerry-servers in dat land te installeren, waardoor de data makkelijker is te onderscheppen. De kans bestaat dat BlackBerry nu ook een overeenkomst zal gaan sluiten met Pakistan.