2min

Microsoft heeft al meerdere malen aangegeven dat Windows Server 2016 zal beschikken over twee verschillende containers waar applicaties binnen kunnen gaan draaien. Voor Windows client-systemen (Windows 7,8, 10) is zo’n aankondiging nog niet gedaan maar in een openstaande vacature is te lezen dat ook cliënt-besturingssystemen containers gaan krijgen. Dat zou een gigantische stap zijn in de beveiliging en veiligheid van Windows.

In de vacaturetekst van Microsoft staat te lezen onder verantwoordelijkheden: "Het bouwen van een sterke, klant georiënteerde visie en roadmap voor Containers in Windows Client". Daarmee lijkt Microsoft te bevestigen dat Windows 10 op termijn ondersteuning gaat krijgen voor containers en de manier hoe Windows beveiligd is flink op de schop gaat.

Door een applicatie, bijvoorbeeld een browser, binnen een container te draaien is het niet langer mogelijk voor deze applicatie om het systeem aan te passen buiten deze container. Het kan alleen maar wijzigingen maken aan het systeem binnen die container. Aangezien browsers en browserplugins vaak worden misbruikt om systemen te infecteren met malware zou dat probleem ineens uit de wereld zijn geholpen. Doordat een browser geen mogelijkheden meer heeft om aanpassingen te doen buiten zijn container kan het systeem niet worden geïnfecteerd.

Aan de andere kant wil je vanuit je browser nog wel een afbeelding of bestanden kunnen downloaden naar de computer, daarvoor moet dus een gebruiksvriendelijke oplossing voor worden gevonden. Vandaar ook dat Microsoft vraagt om een klant georiënteerde visie en roadmap.

Met het toevoegen van containers kan Microsoft het Windows-besturingssysteem ook een stuk geslotener maken wat de veiligheid van het Windows-besturingssysteem flink zou verbeteren. Waarschijnlijk zal het dan ook gaan aansturen dat apps nog hoofdzakelijk via de Windows Store worden verspreid en niet via losse downloads en installaties.

Op basis van de vacaturetekst is de introductie van containers in Windows 10 nog niet dichtbij. Waarschijnlijk wordt deze feature pas op zijn vroegst eind 2016 of in 2017 geïntroduceerd. Wel verschijnt in 2016 een nieuwe versie van Windows Server waar dus twee verschillende containers in gebruikt gaan worden.