Hackers hebben vorige maand in Oekraïne electriciteitscentrales platgelegd door deze te infecteren met malware. Hierdoor kwamen duizenden huishoudens in het land zonder stroom te zitten. De malware zou enorme schaden hebben aangericht aan de computersystemen van de centrales waardoor ze niet meer konden functioneren.

De aanval die zorgde voor grote stroomstoringen in de Oekraïne zou plaats hebben gevonden op 23 december. Nu pas hebben beveiligingsonderzoekers bekendgemaakt dat het het werk is van hackers die de centrales hebben geïnfecteerd met malware. De hackers zouden gebruik hebben gemaakt van de zeer geavanceerde Blackenergy-malware. Deze malware is ooit ontworpen om DDOS-aanvallen mee uit te voeren maar is inmiddels zover door ontwikkeld dat het veel meer schade kan aanrichten. De malware dateert alweer ui 2007 maar is in 2014 weer opgepakt en doorontwikkeld. De allereerste infectie zou zijn gebeurd via macro’s in een Office-document, daarmee zou de BlackEnergy-malware zijn binnengekomen in het systeem.

Wie er precies achter de aanvallen zit is onduidelijk, de Oekraïense inlichtingendiensten wijzen naar de Russen, maar gezien de moeizame relatie tussen de twee landen is dat geen verrassing. Dat nutsvoorzieningen in de toekomst het slachtoffer van hackers gaan worden wordt al jaren voorspelt, het beste is dan ook om dit soort systemen niet direct aan het internet te hangen, maar dat gebeurd in veel landen wel.