1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Oekraïne had dinsdag te maken met grote cyberaanvallen op lokale banken, pinautomaten en websites van het ministerie van Defensie. Volgens NetBlocks gaat het hierbij om een grootschalige DDoS-aanval.

Uit de statistieken van NetBlocks blijkt dat sinds dinsdagmiddag verschillende grote banken in de Oekraïne zijn getroffen door een grootschalige cyberaanval. Ook websites van het Oekraïense ministerie van Defensie en die van het Oekraïense leger zijn getroffen.

Het gaat hier om een DDoS-aanval. Wie voor de aanval verantwoordelijk is, is niet bekend. Inmiddels zouden de websites van de getroffen banken en overheidsinstellingen zich weer langzaamaan herstellen.

Gevoelig moment

De cyberaanvallen komen op een gevoelig moment, nu de spanningen rondom de Russische legeropbouw aan de grenzen van de Oekraïne op een hoogtepunt zijn. Verschillende landen waarschuwen dat een inval van het Russische leger in Oekraïne op het punt zou staan te beginnen. Cyberaanvallen op publieke instellingen en overheidsdoelen passen in deze plannen om zoveel mogelijk verwarring te creëren. Desondanks wordt Rusland niet expliciet als mogelijke dader genoemd.

Vroegere aanvallen

Oekraïne heeft een lange ervaring met cyberaanvallen. Hackers uit Rusland wisten met de BlackEnergy-malware in 2015 het elektriciteitsnetwerk in Oekraïne aan te vallen en zelfs plat te leggen. Andere op Oekraïne gerichte aanvallen waren de GreyEnergy- en de InduStroyer-malware.

Tip: ESET: Elektriciteitsnetwerken lopen gevaar door doelgerichte APT’s