1 min

Microsoft is bezig een alternatief systeem te ontwikkelen om je Windows 10-computer te ontgrendelen en in te loggen in je gebruikersaccount. Op dit moment is dit al mogelijk via Windows Hello, waarbij gebruik gemaakt kan worden van een speciale camera die een diepte scan van je hoofd maakt, maar ook met een iris- of vingerafdrukscanner. Binnenkort kan dit ook met een smartphone of wearable.

In Windows 10 gaat Microsoft de mogelijkheid bieden om andere mobiele apparaten te koppelen aan je Windows 10-pc, zodat je ook daarmee in kan loggen. Dat kan bijvoorbeeld door je telefoon aan te sluiten via een USB-kabel, of door een Bluetooth-verbinding op te zetten tussen je smartphone en pc, en voor pc’s die ondersteuning bieden voor NFC kan daar gebruik van worden gemaakt.

Microsoft wil het wachtwoord overbodig maken en gebruikers eenvoudiger maar wel veiliger laten inloggen. Het meest handige is wellicht via een wearable, dat je bijvoorbeeld je smartwatch moet ontgrendelen door ook in te loggen op je Windows 10-pc.

Het bedrijf uit Redmond werkt momenteel samen met allerlei fabrikanten om de technologie beschikbaar en werkend te krijgen in companion devices. Het is vooral handig voor mensen die beschikken over een wat oudere computer waar nog geen innovatieve beveiligingsoplossingen in verwerkt zitten, zoals een 3D-camera of vingerafdrukscanner.