BlackBerry stond ooit bekend als een van de veiligste mobiele apparaten in de markt, maar waarschijnlijk komt daar vandaag een eind aan. Uit documenten die zijn ingeleverd bij de Canadese rechtbank blijkt dat de Canadese politie beschikt over een masterkey om alle berichten die worden verstuurd via BlackBerry Messenger te ontcijferen.

BlackBerry heeft altijd ontkent dat er een masterkey bestaat, waarmee alle berichten zijn te ontcijferen, maar de rechtbank-documenten beweren wat alles. De Canadese politie zo ruim 1 miljoen berichten hebben onderschept en hebben ontcijferd met behulp van deze masterkey.

Het is alleen niet helemaal duidelijk hoe ze aan die sleutel zijn gekomen, maar het meest voor de hand liggende is dat deze is verstrekt door BlackBerry. De politie werkte nauw samen met de Canadese fabrikant en de telecomprovider Rogers. De advocaten van de Canadese overheid zouden twee jaar lang hebben geprobeerd om de het bestaan van de masterkey geheim te houden.

In de documenten zijn ook veel stukken zwart gemaakt, waardoor niet met zekerheid gesteld kan worden dat BlackBerry de sleutel heeft verstrekt, maar het ligt wel voor de hand. De grote vraag die nu volgt is welke overheden nog meer beschikken over deze sleutel. BlackBerry heeft in verschillende landen, waaronder in India en de Verenigde Arabische Emiraten. onder druk gestaan vanwege de versleutelde berichtendienst, die overheden wilden toegang tot de berichten anders zouden ze BlackBerry verbieden. Tot een verbod is het nooit gekomen, dus mogelijk beschikken die landen ook over de sleutel.