FBI heeft database met ruim 411 miljoen foto’s voor gezichtsherkenning

Abonneer je gratis op Techzine!

Het Amerikaanse Government Accountability Office (GAO), een overheidswaakhond, heeft een rapport gepubliceerd waarin het kritiek uit op de fotodatabase van de FBI die wordt ingezet om mensen op te sporen via gezichtsherkenning. De database bestaat uit ruim 411 miljoen foto’s, maar de FBI heeft nooit details over de database openbaar gemaakt of hoe deze foto’s worden verzameld.

Vanuit de GAO is veel kritiek op de database van de FBI, niet alleen is lange tijd onduidelijk geweest hoe de FBI deze database samenstelde, ook is er veel te weinig bekend over de werking van de software en hoe goed die is. Volgens de GAO is de software namelijk helemaal niet zo nauwkeurig en zou de software slechts in 80 procent van de gevallen de juiste persoon weten te vinden.

Over het algemeen komt de software met tientallen zoekresultaten waarna het aan een FBI-medewerker is om alle foto’s te bestuderen en te bekijken welke persoon ze nu daadwerkelijk zoeken. Wat nu wel duidelijk is, is dat de FBI een gigantische database heeft met foto’s die het kan inzetten om criminaliteit te bestrijden.

De foto’s zijn overigens niet alleen van Amerikanen, de database is opgebouwd uit verschillende bronnen, zo wordt er van iedereen die de Verenigde Staten bezoekt een foto gemaakt en bij hun VISA-applicatie gevoegd en deze foto’s worden door de FBI gebruikt in de database. Daarnaast levert de Amerikaanse defensie foto’s van alle individuen die het vasthoudt zowel in de VS als daarbuiten. Een groot aantal Amerikaanse Staten levert inmiddels ook automatisch alle foto’s aan die worden gebruikt bij het verstrekken van een rijbewijs. Enkele Amerikaanse Staten gaan nog verder en leveren ook foto’s van gevangenen en mensen die zijn gearresteerd aan. Alles bij elkaar is dit goed voor 411,9 miljoen foto’s.

Wat ook duidelijk is, is dat de FBI een loopje heeft genomen met de privacywetgeving bij het opbouwen van deze database. De vraag is nu wat voor gevolgen dat heeft, ook in de Amerikaanse politiek is geschokt gereageerd. Aangezien er verkiezingen aankomen in de Verenigde Staten is het even de vraag of er iets meegedaan gaat worden.