FBI onderzoekt diefstal van 1,2 miljard gebruikersgegevens

De FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal van 1,2 miljard accounts van gebruikers over de hele wereld. In totaal zouden de gegevens zijn gestolen van zo’n 420.000 websites of zelfs zijn gekocht van andere criminelen.

Het was het bedrijf Hold Security dat twee weken geleden bekendmaakte dat een Russische bende de beschikking had over een database met 1,2 miljard gestolen gebruikersgegevens. Deze gegevens zijn afkomstig van allerlei websites die databases aanleggen met gebruikersaccount, bijvoorbeeld om in te loggen op een website of webshop. Deze 1,2 miljard accounts zouden geautomatiseerd zijn gestolen via een botnet en geïnfecteerde software.

Het bedrijf Hold Security heeft echter flink wat kritiek gehad omdat het geen details heeft vrijgegeven. Alleen aan The Register liet het weten dat er 2,28 miljoen Australische adressen in de database zitten. Verder zijn websites en bedrijven nog niet op de hoogte gesteld dat hun databases zijn gehackt en de informatie in handen is van criminelen, hierdoor kunnen deze websites en bedrijven ook geen maatregelen nemen. Ook de zogenaamde CERTs, Computer emergency Response Teams, zijn nog altijd niet ingelicht.

De FBI heeft nu bekendgemaakt een onderzoek te hebben ingesteld. De FBI is wel van plan om zo snel mogelijk aanvullende informatie te vertrekken over de omvang van deze gestolen database. Ook zullen de CERTs dan ongetwijfeld wel worden ingeschakeld.

Bron:Reuters