2min

De Consumentenbond is van mening dat Android-fabrikanten veel te kort ondersteuning bieden op hun smartphones, de bond wil dat fabrikanten minimaal vier jaar ondersteuning bieden na introductie, in een rechtszaak tegen Samsung haalde het bakzeil, maar nu gaat de bond in hoger beroep met een bodemprocedure.

De Consumentenbond start de zaak tegen de Zuid-Koreaanse fabrikant Samsung, omdat die fabrikant op dit moment marktleider is, zowel wereldwijd als in Nederland. Als de Bond erin slaagt om bij Samsung af te dwingen dat smartphones veel langer ondersteund gaan worden, dan moeten de andere fabrikanten wel volgen.

De voornaamste reden voor de zaak is het gebrek aan beveiligingsupdates, sommige smartphones lopen hiervoor ontzettend veel risico, omdat grote bekende beveiligingslekken niet meer worden gedicht. Dat moet anders vind de dond en daarom eist het vier jaar ondersteuning naar de introductie van de smartphone of twee jaar vanaf de verkoopdatum van het toestel.

De Consumentenbond heeft eerder al een kort geding aangespannen tegen Samsung, maar haalde toen bakzeil, de rechter vond dat de bond niet had aangetoond dat er spoedeisend belang was voor een kort geding. Daarom kiest het nu voor een bodemprocedure waarbij er veel tijd wordt uitgetrokken om de belangen af te wegen en tot een oordeel te komen. Samsung ontvangt vandaag een dagvaarding van de Consumentenbond.

Samsung heeft nog niet inhoudelijk gereageerd, maar de fabrikant kan zich niet vinden in de mening van de Consumentenbond, want de Zuid-Koreaanse fabrikant is een van de weinige die momenteel maandelijks updates uit brengt voor een groot aantal toestellen, waarin de laatste beveiligingsupdates worden meegenomen. Samsung doet dit echter niet voor alle toestellen, maar het beleid is wel al beter dan een aantal jaar geleden.

Het doel is in elk geval duidelijk, ervoor zorgen dat fabrikanten vaker en beter de Android-toestellen voorzien van updates. Iets wat Google ook wel zou willen, maar waarvoor het nog geen effectieve oplossing heeft gevonden.