1 min

De Consumentenbond maakte in januari al bekend naar de rechter te stappen om Samsung voor het hekje te dagen. De bond wil Samsung zijn klanten beter informeert over het updatebeleid van zijn Android-smartphones. Inhoudelijk heeft de rechter de zaak niet behandeld, want de Consumentenbond had een spoed kort geding aangespannen en de rechter is niet overtuigd van het spoedeisende belang en heeft de zaak dan ook afgewezen.

Hoewel de zaak nu is afgewezen kan de Consumentenbond er alsnog voor kiezen Samsung aan te klagen, alleen zal het traject dan minder snel gaan verlopen. De Consumentenbond heeft nog niet bekendgemaakt of het dat gaat doen. De Consumentenbond stelt dat het van Samsung, maar eigenlijk ook van andere Android-fabrikanten, verwacht dat ze hun smartphones regelmatiger gaan voorzien van Android-updates. Of in elk geval daar duidelijk over communiceren, op dit moment worden sommige toestellen wel regelmatig voorzien van updates en andere, vaak goedkopere toestellen, niet.

Samsung is al in gesprek geweest met de Consumentenbond en heeft de website daarop al aangepast, maar dat was niet voldoende voor de bond dus besloot deze naar de rechter te gaan. Het spoedeisende kort geding is echter direct afgewezen door de rechter want er is geen spoedeisend belang en zonder een echt goede inhoudelijke zitting is een uitspraak niet wenselijk omdat een uitspraak grote (financiële) gevolgen kan hebben voor het Zuid-Koreaanse bedrijf. Deze gevolgen zijn in een spoedeisend kort geding niet goed te overzien.