2min

De Consumentenbond heeft besloten om Samsung voor de rechter te dagen om de manier waarop het Android-updates verspreidt naar zijn toestellen. De Consumentenbond is van mening dat Samsung veel te weinig informatie geeft over software-updates en oudere toestellen te snel niet meer van updates voorziet.

De Consumentenbond is de afgelopen tijd met Samsung in gesprek geweest over het verbeteren van het updatebeleid maar dat heeft niet tot een bevredigende oplossing geleid en daarom stapt de bond nu naar de rechter. Samsung moet van de bond meer informatie geven over het updatebeleid en smartphones minimaal twee jaar na aankoop voorzien van software-updates.

Vooral het stukje na aankoop is belangrijk omdat Samsung op dit moment tot twee jaar ondersteuning biedt na introductie van het toestel. Er zijn echter toestellen die veel langer in de verkoop zijn en daardoor met verouderde software worden verkocht en geen updates meer krijgen. De bond is van mening dat consumenten hierdoor een veel groter risico lopen aangezien er geen beveiligingsupdates verspreidt worden voor grote lekken in Android.

Samsung heeft een paar maanden geleden zijn updatebeleid al flink op de schop genomen en brengt sindsdien elke maand beveiligingsupdates uit voor een groot aantal Android-toestellen. Waarmee het al veel meer doet dan veel andere Android-fabrikanten. De Consumentenbond heeft aangegeven dat Samsung ook echt niet de enige is met een updatebeleid waar de bond ontevreden over is, maar Samsung is wel marktleider en daarom is gekozen om Samsung voor de rechter te dagen.

Of er bij de rechter een oplossing gevonden gaat worden in deze zaak is nog maar de vraag. Samsung heeft namelijk niet het volledige updatetraject in de hand. Zo moet een update eerst door Google beschikbaar worden gesteld, dan moet de fabrikanten deze aanpassen en geschikt maken voor elk toestel dat is verschenen, vervolgens moet de update worden voorgelegd aan de telecomprovider die de update gaat testen en vervolgens zal deze na goedkeuring door de provider worden uitgerold naar de gebruiker. Een zeer complex en langlopend proces.