2min

De Amerikaanse president Joe Biden heeft technologie en cyberaanvallen tot de belangrijkste doelen gemaakt van zijn tijdelijke veiligheidsstrategie. Ook noemt de regering-Biden China de meest bedreigende natie van de Verenigde Staten.

Voor technologie moeten er internationaal nieuwe normen en waarden worden ontwikkeld. Tegelijkertijd zal ook worden opgetreden tegen ontwrichtende cyberaanvallen. In de recent gepubliceerde tijdelijke veiligheidsstrategie van de Amerikaanse overheid wordt aangegeven hoe de Verenigde Staten vooral technologische bedreigingen willen aanpakken. President Biden wil met alle bondgenoten, onder meer de NATO-lidstaten, samenwerken om alle bedreigingen het hoofd te bieden.

Normen en waarden

Op technologievlak komt er speciale aandacht voor het beter internationaal reguleren van nieuwe technologische oplossingen en toepassingen, zoals quantum computing en AI. Hiervoor moeten volgen de Amerikanen in internationaal verband nieuwe wetgeving en normen worden ontwikkeld. Dit om deze technologie te beschermen tegen misbruik en kwaadaardige acties. Vooral omdat door deze regelgeving kan worden voorkomen dat de concurrentie op deze technologiegebieden tot conflicten tussen landen kan leiden. De Verenigde Staten willen daarom in internationaal verband tot nieuwe normen en waarden voor cyberzaken komen, aldus de gepubliceerde strategie.

Cyberaanvallen

Naast nieuwe normen en waarden, laat de tijdelijke strategie toch veel ruimte over voor meer directe actie. Vooral als het gaat om -al dan niet staatsgesponsorde- cyberaanvallen door hackers. De Verenigde Staten behouden zich het recht voor om snel en proportioneel te kunnen reageren op iedere destructieve, ondermijnende, destabiliserende kwaadaardige cyberaanval, maar ook op andere soorten aanvallen.

Internationale techwerkers

Voor internationale techwerkers bevat de tijdelijke veiligheidsstrategie positief nieuws. Het verbod van vorig president Trump op het inhuren van buitenlandse techspecialisten door Amerikaanse bedrijven, wordt opgeheven.

Optreden tegen China

De Amerikanen verwachten vooral tegen China te moeten optreden. Volgens de strategie is China als enig land in staat om verschillende capaciteiten te combineren tot een krachtig middel tegen de internationale rechtsorde.  De capaciteiten die China hiervoor kan combineren zijn economische, militaire, diplomatieke en technische kracht.

Andere landen die een flinke bedreiging vormen, zijn Rusland door zijn ondermijnende cyber-activiteiten en de ‘usual suspcets’ Iran en Noord-Korea.

Met het benoemen van China tot de belangrijkste -al dan niet technologische-externe bedreiging van de veiligheid van de Verenigde Staten wijkt president Biden niet af van de politiek van zijn voorganger Trump.

Tip: Biden wil topambtenaren uit regering-Obama inhuren voor techzaken