Uit een enquête van de technologieafdeling Sage Research van onderzoeksbedrijf Chadwick Martin Bailey is gebleken dat Microsoft Windows het meest gebruikt wordt als we over virtuele servers praten. Deze enquête is gehouden onder verscheidene serviceproviders en professionals.

Uit de enquête is gebleken dat mensen vaak niet alleen één besturingssysteem aan boord hebben. Vaak worden er meerdere besturingssystemen gedraaid en dit zorgt er daarom ook voor dat het percentage van virtuele servers onder Windows op 96 uitkomt.

Het besturingssysteem Linux heeft een lager percentage dan Windows. Van de ondervraagden gebruikte 52 procent namelijk Linux als besturingssysteem voor de virtuele servers. Unix volgt Linux met een percentage van 30 procent en hekkensluiter van de top vier is Solaris, die Unix behoorlijk in de nek aan het hijgen is. Solaris wordt namelijk door 29 procent gebruikt.

Opmerkelijk is dat het gebruik van Mac OS X onder virtuele servers hoger ligt dan het marktaandeel. Van de ondervraagden gebruikte twaalf procent namelijk Mac OS X, terwijl het marktaandeel dus lager ligt. Netware is de uiteindelijke hekkensluiter met een percentage van zes procent.

Uit deze servers blijkt dat Microsoft in het voordeel is met haar Windows. Daar komt wel bij kijken dat er niet bekend is hoeveel machines er daadwerkelijk onderzocht zijn. Dit geldt ook voor het aantal mensen wat ondervraagd is. Ook is er niet bekend wie de virtualisatie software heeft afgeleverd.