Abonneer je gratis op Techzine!

Dankzij een Amerikaanse variant van het elektronisch patiëntendossier hebben sommige patiënten vijf maanden lang de verkeerde medicijnen ingenomen.

Een bug in de software van de Amerikaanse variant op het Nederlandse elektronisch patiëntendossier, zorgde ervoor dat informatie over actieve medicatie en onderzoeksresultaten onder de naam van een andere patiënt verscheen dan waar de info eigenlijk voor bedoeld was. Tevens gaf de software niet duidelijk weer wanneer de behandeling was afgelopen, waardoor patiënten ook nog eens onnodige dosissen medicijnen kregen.

In totaal kwamen er van vijftig ziekenhuizen en gezondheidscentra klachten over het probleem. Naast de verkeerde medicijnen zijn er mogelijk nog meer onbekende problemen waaraan sommige patiënten aan zijn blootgesteld.

Politici zijn nu woedend omdat de betrokken patiënten niet onmiddellijk zijn ingelicht dat ze de verkeerde of onnodige medicijnen innemen. De fouten werden al in augustus vorig jaar ontdekt en werden pas opgelost in december. In die tussentijd is er geen woord over gerept. De oorzaak van het probleem zou een software-upgrade zijn.

Op dit moment zijn er nog geen bewijzen dat patiënten dankzij de fouten iets is overkomen, maar er is nog een lopend onderzoek. Een nationaal EPD, iets wat ook in de Verenigde Staten op de planning staat, komt hierdoor nog meer in de problemen omdat het continu gecontroleerd moet worden door professionals, zo laat dit probleem zien.