De minister van Volksgezondheid Ab Klink heeft laten weten dat de invoering van het elektronisch patiëntendossier enkele maanden wordt uitgesteld.

Eigenlijk zou het elektronisch patiëntendossier al op 1 september 2009 ingevoerd moeten worden. Nu is deze datum enkele maanden, maximaal een half jaar, naar voren geschoven. Het EPD geeft artsen en apothekers informatie over ziektes van patiënten en hun medicijngebruik.

Het uitstel werd donderdagochtend aangekondigd in de Tweede Kamer door de minister. Bijna alle leden van de Kamer waren het met de beslissing van minister Klink eens.

Reden voor het uitstel is dat het systeem veiliger gemaakt moet worden omdat niet alle ICT-leveranciers op tijd hun systemen aan de zorgverleners kunnen overdragen. "Het zal er op termijn moeten komen, maar wel op een veilige manier zodat mensen er ook echt vertrouwen in hebben", aldus de PvdA tegenover NOS Headlines. "Dan is de datum minder belangrijk."

Er is inmiddels al veel kritiek op het EPD. Zo zou het systeem niet veilig zijn en zijn er privacyzorgen. Bovendien mislukte een proef in Twente omdat er veel technische problemen waren en vindt slechts vijf procent van de zorg buiten de regio van de patiënt plaats en dus is alleen dan het EPD nuttig.