In navolging van het Europees Parlement heeft ook de Raad van de Europese Unie het voorstel goedgekeurd, waarmee universele laders voor telefoons verplicht worden. De effecten daarvan zullen vanaf 2017 zichtbaar zijn, mits de Europese Commissie de plannen uitvoert, de kans daarop is zeer groot.

Met het goedkeuren van de richtlijn kan de Europese Commissie nu aan de slag met de mogelijkheid om bijvoorbeeld universele telefoonladers te eisen. Alle apparaten met een radio-ontvanger vallen binnen de scope van de richtlijn. Naast telefoons zijn dat bijvoorbeeld ook modems en autosleutels.

Europa stuurt hierop aan om de hoeveelheid elektronisch afval te verminderen, tot enkele jaren terug voerde vrijwel elke fabrikant een of meerdere eigen aansluitingen voor telefoons. Momenteel is Apple de enige partij die dat nog consequent doet met de Lightning-aansluiting.

Met de richtlijn zullen Europese lidstaten verplicht zijn om binnen maximaal twee jaar wetgeving op nationaal niveau door te voeren. Daarna krijgen fabrikanten nog eens een jaar om hun producten hierop aan te passen, dat zal dus uiterlijk in 2017 moeten gebeuren.

Het is momenteel nog onduidelijk welke aansluiting de standaard zal worden. De kans lijkt groot dat dat USB 3.1 Type C zal worden. Deze kabel is net als de Lightning-aansluiting van Apple op twee manieren aan te sluiten. Het is momenteel onbekend of het meeleveren van een adapter ook kan volstaan.