Hoewel veel fabrikanten er momenteel al aan voldoen, heeft de Europese Unie vastgelegd dat apparaten vanaf 2017 voorzien moeten worden van een universele lader. Dat heeft vooral voor Apple grote gevolgen, omdat de Lightning-aansluiting vanaf dan niet langer voldoet.

Het Europees Parlement stemde vanmiddag over een voorstel waarin een universele aansluiting vanaf 2017 verplicht wordt gemaakt. Dit voorstel is met een grote meerderheid aangenomen. Met het gelijktrekken van de aansluitingen hoopt het Parlement op termijn op minder elektronisch afval. Het voorstel noemt ook andere apparaten zoals tablets, digitale camera’s en mediaspelers.

Toch is het nog niet zeker dat Apple zijn Lightning-aansluiting vaarwel kan zeggen. GroenLinks meldt bijvoorbeeld dat het wellicht ook zou volstaan om een adapter mee te leveren. Ondertussen zegt de SP juist weer dat dit niet de bedoeling is. Apple biedt momenteel al een adapter aan om iDevices via de Lightning-poort op te laden met een micro USB-kabel, maar levert die niet mee.

Ook is nog niet vastgelegd welke aansluiting gekozen wordt. De meeste smartphones beschikken nu over micro USB 2.0, maar micro USB 3.0 heeft inmiddels zijn intrede gemaakt. Daarvan bestaan echter verschillende typen, waarbij de toekomstige Type C-aansluiting het meeste kans van slagen lijkt te hebben. Deze kan net als de Lightning-kabel ook ondersteboven in de poort worden gestoken.

De plannen zijn evenwel nog niet definitief. De Europese Commissie kan er nog voor kiezen om de hele onderneming af te blazen. Het is echter niet aannemelijk dat dat gebeurt.