Inleiding en technische specificaties

Inleiding
In deze review richten we ons op de Roccat Kone[+], een USB 2.0-muis. De Roccat Kone [+] is de opvolger van de eerder uitgebrachte Roccat Kone. Deze nieuwe plus-versie is anders vormgegeven dan het eerste model en verschilt eveneens op het gebied van technische specificaties, die in het voordeel zijn van de Kone[+]. De Kone[+] richt zich met name op de doorgewinterde gamers, maar kan in principe ook prima ingezet worden voor andere doeleinden. De muis is momenteel verkrijgbaar voor zo’n 70 tot 80 euro.

Het grootste verschil op technisch gebied is het verschil in DPI-sensor. In de Kone wordt de zogenaamde Pro-Aim Gaming Sensor gebruikt met een snelheid van 3200 DPI. De Kone[+] beschikt daarentegen over de Pro-Aim Laser Sensor die overweg kan met 6000 DPI. Daarnaast is bijv. ook het interne geheugen bij de Kone[+] toegenomen, waardoor 5 gameprofielen en een groot aantal macro’s opgeslagen kunnen worden. Bij de Kone was er nog 128 KB intern geheugen aanwezig, terwijl de Kone[+] beschikt over 576 KB intern geheugen.

Met de muis wordt een handleiding meegeleverd voor een snelle installatie, een Roccat ID-kaart, kleine gewichtjes om het gewicht van de muis aan te passen en uiteraard de muis zelf. Volgens Roccat is er volledige ondersteuning voor Windows XP 32-bit, Windows Vista 32- en 64-bit, Windows 7 32- en 64-bit. Daarnaast is er een verbinding met het internet benodigd voor het installeren van de drivers.Technische specificaties
Buiten deze verschillen in technische specificaties om beschikt de Kone[+] ook over een nieuwe functie, genaamd Easy-Shift[+]. Deze functie heeft de originele Kone niet. Easy-Shift[+] is ook niet uniek voor de Kone[+], aangezien de Roccat Kova[+] bijvoorbeeld al eerder over deze functie beschikte.

Easy-Shift[+] is in feite een knop op de muis die aan een muisknop een tweede functie kan meegeven. Wanneer de Shift-knop op de muis wordt ingedrukt kan een tweede functie van een bepaalde knop benaderd worden. Zo wordt er eigenlijk een nieuwe dimensie aan de muis gegeven, aangezien veel andere functies in games zo snel en eenvoudig benaderd kunnen worden zonder dat het product moet inleveren op gebruiksgemak, toegankelijkheid en ergonomie.

De Kone[+] beschikt daarnaast over de volgende features/technische specificaties, opgegeven door Roccat (naast de eerdergenoemde specificaties in de inleiding):

 • Een lichtsysteem bestaande uit 4 led’s.
 • Aanpasbaar gewichtssysteem bestaande uit vier gewichtjes met een gewicht van 5 gram per gewichtje
 • Een responstijd van 1 ms
 • Maximum van 11750 frames per seconde
 • Maximaal overbrugbare afstand van 3,8 tot 5 m/s (afhankelijk van 150/200 ips)
 • Een 16-bits data kanaal
 • Een component dat zich richt op het bijhouden van de muisaanwijzer en de afgelegde afstand
 • Een interne 72 MHz TurboCore processor
 • “30-G Acceleratie”
 • Acht bruikbare muisknoppen (waaronder het muiswieltje dat in vier richtingen gebruikt kan worden)
 • Een zogenaamde polling rate van 1000 Hz (communicatie tussen Kone+ en het aangesloten systeem)
 • Een USB kabel van twee meter