3min

Tags in dit artikel

Review: Speed Rivals

Smartphonegames zijn een perfecte tijddoder. Geen wonder dat app-winkels overspoeld zijn met spellen. Iedere ontwikkelaar hoopt een goudmijn in handen te hebben, maar dat overkomt slechts enkelen. In de meeste gevallen is één van de ingrediënten om van de game een succesverhaal te maken, dat het concept in de basis vrij simpel is. Dit maakt het dat spelers snel in kunnen stappen en ook kunnen stoppen wanneer ze willen.


Speed Rivals heeft het op dat gebied aardig voor elkaar. Helaas voor de ontwikkelaar zijn dit niet de enige ingrediënten voor een succesvolle smartphonegame. Toen ik Speed Rivals voor het eerst in de Google Play-store zag dacht ik: "Tof, een game zoals Mashed!" Nu zal er niet direct bij veel mensen een lichtje gaan branden, maar we hebben het hier over een top-down racer met power-ups. Chaos en competitie van de bovenste plank! Helaas kom ik al snel van een koude kermis thuis.


In het menu kan er onder begeleiding van een spacy deuntje worden gekozen voor verschillende speltypes; quick race, time trial en tournament. Om te beginnen start ik met een quick race. Na mijn baan- en autokeuze gemaakt te hebben kan ik ook nog kiezen voor het aantal tegenstanders en rondes. Als ik zie dat ik in mijn kever achter een pick-up en Cadillac word geplaatst denk ik nog: "Oh, dit wordt een eitje", maar niets is minder waar. Doordat het spel zelf gas geeft, komt het puur aan op je bochtenwerk en het gebruik van de power-ups. Helaas voor mij maakt de AI geen fout en kom ik op de hele baan slechts twee power-ups tegen, welke voor mijn neus werden weggesnaaid: een kansloze missie.

Ik ben natuurlijk niet iemand die snel opgeeft, dus ik probeer het nog een keer, dit keer een volledig toernooi. Hier vallen na twee races de twee slechtste rijders af. Vanaf de start krijg je direct de beschikking over een speciale power, namelijk een TimeWarp zodat een fout niet direct fataal is. De eerste bocht is direct een chaos en ik word dwars over de weg geduwd. Tijd om mijn powerup in te zetten. Dit keer pak ik de bocht iets anders aan en rem ik een beetje. Zo ontwijk ik de drukte, maar heb ik blijkbaar niet van mijn les geleerd uit het eerste potje. Het is vrijwel onmogelijk om een tegenstander op dat moment nog in te halen. De power-up die ik onderweg nog tegenkom is helaas alleen nuttig als ik bij een tegenstander in de buurt ben.


Bijna wil ik "gelukkig" zeggen, maar dat is niet het juiste woord. Soms is het namelijk ook andersom het geval. Zodra je vanaf de eerste positie start en goed stuurt, is het voor de tegenstander vrijwel onmogelijk om je in te halen en rij je rustig de wedstrijd uit. Ditzelfde geldt voor de time trial-modus. Je rijdt hier rustig de rondjes uit, zonder tegenstander, zonder power-ups, zonder voldoening. Er valt niets te verzamelen en ook met je vorderingen wordt weinig gedaan. Best zonde, aangezien het concept eigenlijk heel gaaf is en Speed Rivals er grafisch gewoon goed uitziet.

Speed Rivals is gratis te downloaden vanuit de App Store en Google Play.

Table of contents