Review: Apple iOS 8 voor iPad, iPhone en iPod touch

Introductie

Al jarenlang komt Apple eens per jaar met een grote update voor iOS waarmee een nieuw versienummer wordt aangesneden. Dit jaar is het niet anders en kunnen we iOS 8 tegemoetzien. Volgens Apple is dit voor iOS de grootste update tot op heden, zowel voor ontwikkelaars als gebruikers.

Apple’s ecosysteem aan apparaten staat niet bekend om een open karakter. Gebruikers en ontwikkelaars kunnen doorgaans minder naar de hand zetten dan ze wellicht zouden willen en iOS is daar een heel goed voorbeeld van. Applicaties zijn in principe alleen vanuit de App Store te installeren en ontwikkelaars moeten zich aan strenge regels houden om hun applicatie daar te kunnen publiceren. Diezelfde ontwikkelaars hebben tot op heden vrijwel geen enkele mogelijkheid om buiten hun app om de ervaring die het besturingssysteem biedt aan te passen, tenzij je de notificaties meetelt.

Met iOS 8 komt daar duidelijk verandering in. Apple geeft bijvoorbeeld voor het eerst de mogelijkheid om het toetsenbord van het besturingssysteem te vervangen door een alternatief. Ook kunnen ontwikkelaars hun applicaties de mogelijkheid geven om onderling te communiceren, maar dan wel op een manier die volgens Apple veilig is. De verificatie via de Touch ID-sensor wordt ook opengesteld, zodat gebruikers ook in apps van derde partijen hun identiteit snel kunnen verifiëren.

Review: Apple iOS 8 voor iPad, iPhone en iPod touch
Ook komt met HealthKit en HomeKit een grote focus op gezondheid en de interactie met andere apparaten. Beide gebieden staan naar alle waarschijnlijkheid aan de vooravond van een gigantische revolutie. Daarbij is Apple overigens niet de enige aanjager, Google maakt bijvoorbeeld ook werk van deze zaken.

Op de volgende pagina’s bespreek ik de hoogtepunten van het nieuwe besturingssysteem en is te lezen hoe die nieuwigheden in de praktijk uitpakken.

Beschikbaarheid


iOS 8 komt beschikbaar op 17 september. Het nieuwe besturingssysteem is te installeren op de iPads, iPhones en iPods touch van de afgelopen jaren. Om precies te zijn de iPad 2 en nieuwer, de iPhone 4S en nieuwer en de 5e generatie iPod touch.

Apple kondigde onlangs ook de iPhone 6 en iPhone 6 Plus aan, deze zullen standaard zijn voorzien van iOS 8 en dat geldt zonder twijfel ook voor andere nieuwe iOS-apparaten die de komende tijd uit worden gebracht.