2min

Introductie

In iOS 9 heeft Apple de nadruk gelegd op verfijningen. Functioneel gezien wordt er niet bijster veel nieuws aan het mobiele platform toegevoegd, de rode draad is ditmaal het verbeteren en verrijken van de gebruikservaring. Een groot onderdeel van de update betreft dan ook het verbeteren van de snelheid, veiligheid en accuduur.

Het verhaal begint eigenlijk al direct met de update naar iOS 9. Bij iOS 8 hebben veel gebruikers geklaagd over problemen qua opslagruimte, want de update naar iOS 8 kon al gauw 4,5 GB wegen. Bij iOS 9 is de vereiste opslagruimte nog slechts 1,3 GB en dat is natuurlijk een verschil van dag en nacht, wat waarschijnlijk ook betekent dat je niet talloze apps hoeft te verwijderen om de update te kunnen installeren. Ook mooi: vanaf iOS 9 is er de mogelijkheid om een update automatisch ’s nachts uit te laten voeren, zonder dat je er naar om hoeft te kijken.

Hoewel iOS 9 op het eerste oog dus vooral verfijningen moet brengen, zijn er ook wel degelijk nieuwigheden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor multitasking, het omtoveren van Siri van spraakassistent naar een algemenere assistent en nieuwe functionaliteiten voor apps.

iOS 9 is sinds 16 september beschikbaar voor de iPhone 4S en nieuwer, de iPod touch (5e generatie) en nieuwer en de iPad 2 en nieuwer. Opmerkelijk genoeg liet Apple met deze update geen oudere apparaten vallen, wat betekent dat de iPhone 4S uit 2011 een jaar langer dan verwacht ondersteund wordt. iOS 9.1, de eerste grote update, is sinds 21 oktober te downloaden. Deze update brengt voornamelijk bugfixes, een nieuwe set Emoji-iconen en de mogelijkheid om de nieuwe Apple TV met een iPhone te bedienen.