Windows 10 Technical Preview – Verlaat gevangenis, ga terug naar start

Introductie

Verlaat de gevangenis, ga terug naar start en betaal download en probeer gratis Windows 10. De zetten van Microsoft hebben wel wat weg van een potje Monopoly. Na de afgelopen jaren hard aan de weg te hebben getimmerd om mensen warm te laten lopen voor Windows 8 en Windows 8.1, gooit Microsoft nu in feite de handdoek in de ring. De Windows 7-gebruikers die weigeren over te stappen vanwege het nieuwe tegeltjes-startscherm hebben gewonnen, met Windows 10 keert het startmenu -weliswaar in een vernieuwde vorm- terug. Ook Windows 8-gebruikers die zich ‘gevangen’ voelen in het besturingssysteem zullen zeer content zijn met Windows 10.

Microsoft is onder leiding van de nieuwe CEO, Satya Nadella, in rap tempo aan het veranderen en nu is het belangrijkste product aan de beurt. Eigenlijk kunnen we kort stellen dat het bedrijf de stekker trekt uit Windows 8, de belangrijkste functies van Windows 8 zullen weliswaar behouden blijven, maar in Windows 10 is de invloed van eerdere Windows-versies weer veel duidelijker aanwezig, misschien wel meer dan de invloed van Windows 8.

Om te beginnen staat in Windows 10 het bureaublad weer centraal voor alle gebruikers die werken met een toetsenbord en muis. Het Modern UI-startscherm met tegeltjes blijft in een aangepaste vorm wel bestaan voor tablets, maar op laptops en desktops zal je dit startscherm niet meer tegenkomen. In plaats daarvan werkt de startknop weer zoals in Windows 7 en eerder: in de linkeronderhoek verschijnt weer een startmenu na een druk op startknop, dit startmenu heeft wel een fikse opknapbeurt gekregen, waarover later meer.

Windows 10 Technical Preview – Verlaat gevangenis, ga terug naar start
Sinds de introductie van Windows 8 biedt Microsoft ook een Windows Store met applicaties, deze applicatiewinkel is behouden gebleven in Windows 10 en de applicaties die al zijn ontworpen voor Windows 8 en Windows 8.1 zullen ook werken in Windows 10. Het grote verschil is dat deze apps voortaan in een venster worden geopend, met een statusbalk bovenin. In deze statusbalk zijn linksboven twee icoontjes te vinden, het icoontje van de app en een icoon met drie puntjes voor de app-commando’s met onder andere; zoeken, delen, afspelen, volledig scherm en instellingen. Of dat zo blijft is nog even afwachten, het ziet er nog niet ideaal uit. Rechtsboven zijn drie bekende iconen te vinden; minimaliseren, verkleinen/vergroten en het kruisje om de app te sluiten.

Windows 10 Technical Preview – Verlaat gevangenis, ga terug naar start
Een nieuwe functie in Windows 10 is de toevoeging van meerdere bureaublad-omgevingen (desktops). Een functionaliteit die al jaren in Linux en Mac OS X is te vinden is, maar tot op heden nooit Windows had bereikt. Daar is nu verandering in gekomen, het kan enorm handig zijn wanneer je een systeem inzet voor meerdere doeleinden. Bijvoorbeeld voor algemene zaken als internet, e-mail en tekstverwerken en een creatief bureaublad met applicaties voor foto- en videobewerking.

Verder verwachten we dat Microsoft de clouddiensten een nog centralere plek zal geven, aangezien dat helemaal in de nieuwe strategie past van Nadella. Hiervan is op dit moment echter nog niets te zien, maar dat kan in de komende maanden natuurlijk nog gaan veranderen. Microsoft heeft beloofd regelmatig updates en nieuwe previews te verspreiden. In april zal tijdens de BUILD-conferentie veel aandacht worden besteed aan het gebruik van Windows 10.