Introductie

Apple komt tegenwoordig elk jaar met een flinke update voor zowel iOS als Mac OS X. De eerste versie van OS X werd in 2001 geïntroduceerd. De werking en gedachte achter sommige elementen ging bij nieuwe versies vaak op de schop, maar het uiterlijk bleef in al die tijd zeer herkenbaar. Hoewel Apple het misschien niet heeft uitgesproken, lijkt de nieuwste versie van Mac OS X de grootste grafische update sinds de lancering te zijn. Ook op het gebied van functionaliteit heeft Apple absoluut niet stilgezeten.

Sinds vorig jaar hanteert Apple geen namen van katachtigen meer. Vandaag de dag worden de OS X-versies vernoemd naar bijzondere locaties in Californië, de staat waar Apple is geboren en getogen. Deze wijziging is enigszins uit nood geboren, de katachtigen waren immers op. De populaire surflocatie Mavericks, gelegen ten zuiden van San Francisco, had de primeur. Mavericks wordt opgevolgd door Yosemite, een nationaal park dat in het oosten van de Amerikaanse staat ligt.

Voor gebruikers is de grootste vernieuwing van Mac OS X 10.10 Yosemite zonder twijfel dat het desktopbesturingssysteem een rigoureuze facelift is ondergaan. Daarmee kruipt Mac OS X richting iOS, dat vorig jaar een soortgelijke gedaanteverwisseling heeft doorstaan. Het uiterlijk is platter, eenvoudiger, kleuriger en helderder dan voorheen het geval was. Apple belooft op voorhand dat gebruikers ondanks de grafische wijzigingen niet de weg kwijt zullen raken, wat niet onbelangrijk is gezien de kritiek die Microsoft ontving na de introductie van Windows 8, dat op grafisch gebied ook flinke wijzigingen inluidde.


Als je beschikt over een iPad en/of iPhone, brengt Yosemite enkele bijzondere nieuwigheden. De samenwerking tussen iOS en OS X wordt namelijk groter dan ooit. Zo krijg je bijvoorbeeld de mogelijkheid om op je Mac sms’jes te versturen, of te bellen via je iPhone. Ook kan je op een iDevice werken aan een document en dit naadloos overnemen met je Mac, of omgekeerd.

De grote vraag bij de introductie van een nieuwe versie van een besturingssysteem is altijd of je de upgrade moet uitvoeren. Bij Mac OS X is dat vraagstuk sinds Mavericks een stuk minder groot geworden, de upgrade kwam namelijk gratis beschikbaar en je hoeft je dus alvast niet af te wegen of het de investering waard is. Apple zet deze aanpak -zoals beloofd- met Yosemite door: je kan de update gratis downloaden vanuit de App Store. Natuurlijk is het wel de vraag of Yosemite ook beter is dan Mavericks.