Apple heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Mac OS X 10.10 Yosemite vandaag beschikbaar komt. Inmiddels is Yosemite te downloaden vanuit de Mac App Store. Met de nieuwste update voor het desktopbesturingssysteem komen veel visuele wijzigingen. Daarmee lijkt OS X weer meer op iOS, dat vorig jaar een facelift kreeg.

Mac OS X 10.10 Yosemite werd al een paar maanden terug voor het eerst publiekelijk getoond, daarop volgde ook een bètatest waar alle geïnteresseerden zich voor op konden geven. De update zal net als voorganger OS X 10.9 Mavericks gratis beschikbaar worden gesteld via de Mac App Store.

Hetgeen het meest opvalt bij Mac OS X 10.10 Yosemite is dat Apple het gehele besturingssysteem voorziet van een nieuw uiterlijk. Zo zijn bepaalde elementen deels doorzichtig geworden, ook wordt veelvuldig gebruikgemaakt van lichte kleuren.

Het blijft echter niet bij visuele wijzigingen. Zo wordt de zoekfunctie Spotlight prominenter weergegeven, is er integratie met de Kaarten-app, Wikipedia en Bing, ook krijgen previews van geselecteerde vondsten een prominentere plek.

Het notificatiecentrum dat Apple met de vorige versie van OS X introduceerde wordt voorzien van nieuwe functies en toont niet alleen notificaties, maar ook widgets. Zo kan je een overzicht van aandelen, herinneringen en het weer inzien, ook kunnen ontwikkelaars zelf widgets introduceren.

In samenwerking met iOS 8 (review) zal OS X 10.10 Yosemite ook de mogelijkheid krijgen om applicaties over te nemen of af te dragen. Tevens wordt het mogelijk om telefoongesprekken te voeren en sms-berichten te versturen via je Mac. Ook de samenwerking met de cloud wordt intensiever, mede door de introductie van iCloud Drive waarin alle cloudbestanden van apps inzichtelijk worden.

Update
De update is inmiddels beschikbaar, het artikel is daarop aangepast.