Apple heeft gisteravond tijdens zijn keynote een nieuwe versie van Mac OS X gepresenteerd, het besturingssysteem voor iMacs, Macbooks en Mac mini’s. De huidige versie van het besturingssysteem is Mac OS X 10.10 Yosemite, de volgende versie is Mac OS X 10.11 El Capitan.

Voor ontwikkelaars is er inmiddels een testversie beschikbaar gemaakt van OS X 10.11 El Capitan, voor eindgebruikers komt de update naar El Capitan dit najaar. Apple kiest er opnieuw voor om de update naar de nieuwe versie gratis te maken. Apple heeft zich bij deze nieuwe versie vooral gericht op het verbeteren van de prestaties van het besturingssysteem. Zo moeten apps straks 40 procent sneller opstarten, moet het wisselen tussen software veel soepeler verlopen en is er betere ondersteuning voor bestanden in de previewmode. Zo moet het previewen van een PDF vier keer zo snel gaan.

El Capitan is vernoemd naar een granieten bergwand in Yosemite. Daarmee benadrukt Apple nogmaals dat deze versie het vooral moet hebben van verbeteringen en niet zozeer van nieuwe features, al zijn die er wel degelijk. Zo biedt de nieuwe versie van Mac OS X eindelijk ondersteuning voor het in splitscreen draaien van apps. Een verbetering waar gebruikers al geruime tijd om vragen en iets wat concurrent Windows inmiddels al jaren heeft. Het wordt straks veel makkelijker om twee apps naast elkaar te draaien op één beeldscherm.

Verder heeft de Safari-browser weer de nodige verbeteringen ondergaan, het is nu mogelijk om sites te pinnen aan de zijkant van het scherm binnen de browser. Ook laat Safari nu net als Chrome zien welk tabblad er geluid maakt.

Spotlight, de zoekfunctie van Mac OS X, heeft ook een flinke uitbreiding gekregen, je kan nu opdrachten geven waar je ongeveer naar op zoek bent. Bijvoorbeeld toon alle Word-documenten die ik in februari heb bewerkt, maar ook contextuele resultaten zoals de uitslagen van sportwedstrijden, beurskoersen, het weer, wisselkoersen en dergelijke. Tot slot kan Spotlight nu als losse applicatie worden geopend en niet alleen als onderdeel in het besturingssysteem.

Het lettertype van Mac OS X wordt ook aangepast, Apple staps over op het San Francisco font dat ook gebruikt wordt door de Apple Watch.

Tot slot heeft Apple nog een technische wijziging aangebracht in het besturingssysteem. Het ontwikkelplatform Metal dat al enige tijd bestaat voor iOS is nu ook beschikbaar voor Mac OS X. Metal zorgt ervoor dat software die veel gebruik maakt van de grafische kaart deze veel beter kan aansturen waardoor de grafische prestaties flink verbeteren. De OpenGL-bibliotheek moet met de komst van Metal wel het veld ruimen. Om software echt te laten profiteren van Metal moeten de applicatie-ontwikkelaars wel aanpassingen doorvoeren, verschillende game-ontwikkelaars hebben al laten weten Metal te gaan ondersteunen, daaronder valt Blizzard maar ook de makers van de Unreal- en Unity-engine. Daarnaast hebben AutoDesk en Adobe aangegeven Metal te gaan ondersteunen, waardoor het renderen straks ook sneller moet gaan.