3min

Tags in dit artikel

,

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…..

Dice kennen we vooral van de Battlefield-serie, waarvan zowel games uitgekomen zijn op de pc, als diverse consoles. Het bedrijf heeft ook nog wel wat andere games op zijn palmares staan, maar besloot een aantal jaar terug om eens een totaal nieuwe game te maken en dat werd uiteindelijk Mirror’s Edge.

"Love is a Battlefield" zong ene Pat Benatar al in haar gelijknamige single en misschien is het daarom dat Faith, het hoofdpersonage in Mirror’s Edge wel iets weg heeft van Benatar in haar jonge jaren. Voor de jeugdigen onder ons, ik was zelf ook pas drie toen de single uit kwam, dit is Pat Benatar. Maar goed, genoeg daarover, terug naar Mirror’s Edge.


Het spel speelt zich af in een grote stad, die verder geen naam heeft. In het introductiefilmpje wordt duidelijk dat het bestuur van de stad steeds rigoureuzere maatregelen neemt om het doen en laten van de burgers te controleren. Volgens het bestuur is dat bedoeld om de orde te handhaven en criminaliteit de kop in te drukken, maar het regime begint meer en meer op een dictatuur te lijken en elke vorm van tegenstand wordt de kop ingedrukt.

Er zijn echter wel wat ondergrondse verzetsgroepen actief, maar omdat deze door de scherpe controle van het stadsbestuur niet via normale wegen met elkaar kunnen communiceren wisselen ze hun boodschappen uit via runners, die het best omschreven kunnen worden als de menselijke postduif. Runners zijn koeriers die dermate atletisch zijn dat ze routes van het ene punt naar het andere punt kunnen afleggen die normale mensen niet kunnen afleggen, waardoor ze dus bijna ongrijpbaar zijn voor de politie.


En dat is tijdens het spel nodig ook, want aan het begin van het verhaal krijg je via de scanner te horen dat de politie uit moet rukken naar het kantoor van Robert Pope. Pope is een burgermeesterskandidaat en wil het bestuur totaal hervormen. Als je daar aankomt zie je echter dat Pope vermoord is en de zus van Faith, die politie-agent is, is de enige ter plaatse. Zij zegt echter de moord niet gepleegd te hebben en aangezien ze niet wil vluchten, omdat ze daarmee de verdenking op zich zou laden, moet jij op zoek naar de reden waarom Pope vermoord is. En dus is het rennen geblazen, op zoek naar informatie en vluchtend voor de politie.

In de echte wereld komen de sporten free running en Parkour nog het dichtste in de buurt, verschil is dat runner Faith en haar collega’s niet van bankje naar bankje springen, maar zonder problemen van het dak van de ene wolkenkrabber naar het dak van de andere springen. En daarmee is ook meteen duidelijk wat het gameplay-element is in deze game, namelijk het afleggen van een parcours van punt a naar punt b, voornamelijk via de daken van de gebouwen in de stad.