Preview: Pro Evolution Soccer 2010

De aftrap

Gameplay


Voor deze preview hebben we deels gebruik gemaakt van de Xbox 360-demo van PES 2010 die beschikbaar is op Xbox Live. De demo bevat alleen het vriendschappelijke gedeelte waardoor je niet echt een idee krijgt hoe het is om andere speltypes te spelen. De gameplay is wel een stuk veranderd ten opzichte van PES 2009. Topspelers tonen op het veld hun specifieke manier van spelen, zo kun je Messi en andere topspelers herkennen aan hun manier van dribbelen en schieten. De ‘gewone’ spelers moeten het doen met standaardbewegingen, maar op dat gebied is er genoeg variatie, waardoor het er allemaal realistisch uitziet. De scheidsrechters zijn ook een stuk slimmer vergeleken met PES 2009, ze zijn streng maar wel rechtvaardig.

Net als in FIFA 10 kent ook PES een 360 graden-systeem. Als je gewend bent om het D-pad te gebruiken werkt dit systeem alleen bij het D-pad van de dualshock-controller van de PS3. Het D-pad van de Xbox 360 en Wii zijn hardwarematig beperkt tot acht richtingen en bieden die mogelijkheid dus niet. Uiteraard kun je op alle platformen wel gebruik maken van de analoge stick om 360 graden te bewegen.

Preview: Pro Evolution Soccer 2010

Master League


De master league zat niet in de demo helaas, maar Konami heeft er al wel wat informatie over vrijgegeven. In het kort komt het er op neer dat Konami al het goede van de master league behouden heeft en een aantal verbeteringen doorgevoerd heeft. Een daarvan is een beter en uitgebreid managementsysteem.

AI (Kunstmatige intelligentie)


Konami heeft heel hard zitten werken aan de kunstmatige intelligentie van de spelers en dat is zeker te merken. Die verbetering is vooral te danken aan Teamvision 2.0 ,waardoor ook de middenvelders en verdedigers beter samen werken en daarom dus niet meer zo snel gaten laten vallen. Je hebt nu ook de mogelijkheid om meerdere spelers een open ruimte in te laten lopen, maar dat is me nog niet gelukt tijdens het spelen.

Preview: Pro Evolution Soccer 2010

Online


Konami heeft een hoop goed te maken als het om online-gaming gaat, PES 2009 kreeg veel kritiek te verduren om het slechte online gedeelte. Het zogenaamde Tokio Team van Konami heeft echter een hele nieuwe sectie, die zich volledig zal storten op het verbeteren van het online gedeelte. Zij zullen zich bezig gaan houden met het leveren van updates en downloads.

Graphics en Geluid


In PES 2010 is een grote stap voorwaarts gemaakt voor wat betreft het realisme van de graphics. De gezichten van de spelers lijken nu sprekend, in tegenstelling tot PES 2009, waar de graphics op dat gebied nog wel te wensen overlieten. Het publiek is nog niet op en top, zeker niet in vergelijking met FIFA 10. Als je scoort krijg je geen juichend publiek te zien, maar zie je het vaag op de achtergrond. De omgeving is daarin tegen nog wel verbeterd, de grasmat en het stadion zijn een stuk duidelijker en een stuk mooier.

Een beoordeling van het geluid is op basis van de demo lastig te doen. Tijdens het spelen heb je in de demo geen commentaar en het publiek schreeuwt de hele tijd hetzelfde. Over het algemeen is de kwaliteit van het geluid wel goed, het is dus afwachten hoe de definitieve versie daarin presteert.

Preview: Pro Evolution Soccer 2010

Table of contents