3min

Uiterlijk & bouwkwaliteit

Zoals op de vorige pagina al vermeld heeft Apple de nieuwe MacBook Pro een stuk dunner gemaakt. Dat heeft ook meteen gevolgen voor het uiterlijk van de MacBook Pro en de aansluitingen. Tot nu toe hadden MacBook Pro-modellen altijd een lichtgevend appeltje op de deksel wanneer deze was ingeschakeld. Met de introductie van deze MacBook Pro is daar afscheid van genomen, waarschijnlijk heeft de wens om de MacBook Pro dunner en lichter te maken ook tot gevolg dat die feature moest wijken. dsc_1085 De nieuwe 15 inch MacBook Pro is ook kleiner dan voorgaande modellen, zo zijn de randen rond scherm (bezels) een stuk dunner geworden en is de speling die links en rechts naast het toetsenbord zat kleiner gemaakt. Het hele model is hierdoor een stuk compacter, maar ook lichter in gewicht. Het scharnier van het scherm is tot slot ook wat kleiner gemaakt en onder het scherm is nu de naam van het product geplaatst; “MacBook Pro”.  De twee belangrijkste nieuwe features in dit model zijn natuurlijk de Touch Bar en vingerafdrukscanner die de plek hebben ingenomen van de functietoetsen. Hierover meer op de volgende pagina. Onder het toetsenbord zien we vervolgens het gigantische touchpad, daar twee tot drie keer zo groot is geworden.
dsc_1082 dsc_1084

Aansluitingen

De aansluiting op de nieuwe MacBook Pro zijn drastisch omgegooid, waar op het vorige model nog flink wat verschillende aansluitingen te vinden waren; MagSafe-oplader, Thunderbolt 2, Displayport, twee maal USB 3.0, HDMI, microSD-slot en koptelefoonaansluiting, beschikt de nieuwe MacBook Pro nog maar over vijf poorten. Aan de linkerkant zijn twee USB Type-C poorten te vinden en aan de rechterkant ook. Aan de rechterkant is tot slot nog een koptelefoonaansluiting geplaatst.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is zonder meer belangrijk bij een laptop, tegenwoordig zie je dat steeds meer werknemers een laptop overal mee naartoe sleuren. De meeste werknemers nemen de laptop dagelijks mee naar huis, maar tijdens het werk worden er vaak ook klanten bezocht waar de laptop gewoon mee naartoe gaat. Er wordt veel gesleept met laptops en bedrijven hanteren over het algemeen een vervangingstermijn van 3 tot 5 jaar. De bouwkwaliteit is dus belangrijk, want het systeem moet lang meegaan. Zeker bij een MacBook Pro met een dergelijk fors prijskaartje, mag best wat verwacht worden. dsc_1099 Het vorige model blonk uit in bouwkwaliteit, zowel in het scherm als de behuizing was geen beweging in te krijgen. Het nieuwe model, beschikt zonder twijfel over een mindere bouwkwaliteit. De wens van Apple om alsmaar dunnere en lichtere systemen te ontwikkelen is in veel opzichten een mooi streven, maar niet voor de bouwkwaliteit. We hebben de nodige testen gedaan en in het scherm is beweging te krijgen, je kan het scherm ligt buigen en dat vinden wij persoonlijk geen goed teken. Ook als er kracht op de behuizing wordt gezet horen we met veel moeite het een en ander kraken. De bouwkwaliteit van de behuizing waar het toetsenbord is ligt is dik in orde, maar de bouwkwaliteit van het scherm is echt minder dan bij de vorige MacBook Pro’s. Op zich zou dit geen problemen moeten opleveren, maar als je per ongeluk ergens met je tas tegen aan loopt is de kans wel groter geworden dat je scherm sneuvelt. Een klein aandachtspuntje.