3min

Apple heeft zojuist gedaan wat eigenlijk al weken geleden is uitgelekt, een nieuwe MacBook Pro presenteren met een aanraakgevoelige balk. Deze balk is gemaakt van een OLED-touchscreen en komt op de plek van de functietoetsen. Deze balk toont steeds digitaal de opties die je kan aanroepen binnen een applicatie.

Apple heeft sinds jaren de MacBook Pro weer eens onder handen genomen en de belangrijkste toevoeging vandaag is een aanraakgevoelige balk die per applicatie verschillende opties toont. De balk wordt aangepast op basis van de actieve applicatie. Eigenlijk vind je in de balk vooral veel gebruikte opties of functies die je normaliter tegenkomt als je gebruik maakt van de rechtermuisknop.

Verschillende apps van Apple maken al direct gebruik van de balk en ondersteuning vanuit veel derde partijen is onderweg. Al heeft Apple ook een paar partijen zover gekregen om al ondersteuning in te bakken.

De specificaties van de nieuwe MacBook Pro’s, zowel de 13 als de 15 inch, hebben een flinke upgrade gekregen. Apple liep inmiddels al drie generaties achter en dus is de processor als eerste vervangen. Opnieuw is er de keuze uit een Intel Core i5 en een Intel Core i7 processor, dit zal een processor uit de zesde of zevende generatie zijn, dit is nog niet duidelijk. Verder wordt er nu gebruik gemaakt van 2166 MHz-werkgeheugen, heeft Apple de maximale opslagcapaciteit middels een SSD opgeschroefd tot 2TB, hiervoor moet wel flink worden bijbetaald.

Verder kan je in de 15 inch-versie ook nog beschikken over een AMD Radeon-videokaart met 4GB werkgeheugen. Indien je daar niet voor kiest moet je het doen met een Intel Iris Pro GPU.

Andere innovaties die Apple heeft toegevoegd aan de nieuwe MacBook Pro-modellen is een vingerafdrukscanner (TouchID), deze is rechts naast de touchbar te vinden in de rechterbovenhoek van het toetsenbord. Verder zijn de speakers naast het toetsenbord wat smaller geworden, is het TouchPad twee keer zo groot geworden en zijn de knoppen in het toetsenbord vervangen door de vlinderknoppen die ook al in de 12 inch MacBook Retina zitten.

Apple MacBook Pro

Een andere belangrijke aanpassing is te vinden aan de zijkanten van de MacBook Pro, Apple heeft alle aansluitingen geschrapt die op de oude MacBook Pro’s te vinden was, behalve de koptelefoon-aansluiting, verder zijn er vier USB Type C-poorten toegevoegd. Je zal bij je eerst volgende MacBook Pro dus een lading adapters moeten kopen om je huidige randapparatuur aan te sluiten.

Qua formaat en gewicht is er eigenlijk niet zoveel veranderd, ja de modellen zijn 2 millimeter dunner geworden, maar met 1,36 en 1,8 kilogram zijn de MacBook Pro’s nog steeds niets de lichtste laptops op de markt.

De goedkoopste MacBook Pro is een 13 inch model, zonder de TouchBar, maar met gewone functieknoppen, deze komt met een Intel Core i5 processor, 8GB werkgeheugen en 256GB SSD en gaat 1499 dollar kosten, daarboven is nog een 13 inch model te vinden, wel met TouchBar en wederom een Intel Core i5 processor, 8GB werkgeheugen en 256GB SSD met een prijskaartje van 1799 dollar. Tot slot komt er één Macbook Pro 15 inch, deze is voorzien van een Intel Core i7 processor, 16GB aan werkgeheugen en 256GB aan opslagcapaciteit van 2399 dollar.

Je kan zoals altijd bij Apple nog het een en ander upgraden tegen meerprijs, deze opties zijn nog niet volledig duidelijk. De prijzen in euro’s zijn op moment van schrijven nog niet bekend, maar wij vermoeden dat je het dollar symbool kan inwisselen voor een euro en er 200 bij op moet tellen. Als de prijzen bekend zijn zullen we dat uiteraard melden.