2min

SRM 1.1

Synology komt zoals bekend uit de wereld van de nas-apparaten. Daar is het verreweg de grootste speler, onder andere vanwege DSM, het besturingssysteem van de servers. Synology was de eerste die het lukte om alle mogelijkheden die een nas bood en biedt, in een relatief overzichtelijk jasje te gieten. Inmiddels is het andere fabrikanten ook gelukt om dit te bewerkstelligen, maar Synology was de eerste. Hét onderscheidende onderdeel van de Synology RT2600ac moet in navolging DSM op nas-apparaten ook op routers dus de firmware zijn. Dit is in analogie met DSM tot SRM (Synology Router Manager) omgedoopt, maar heeft grotendeels hetzelfde uiterlijk. Dat maakt deze router op dit vlak compleet anders dan vrijwel alle andere routers die je op dit moment kunt kopen. Zeker als je al een nas hebt van Synology, zal je snel je weg kunnen vinden in SRM 1.1.

8Het startscherm/bureaublad van de Synology RT2600ac

Ook als je geen nas hebt van Synology, verwachten we dat je niet al te lang hoeft te zoeken naar de instellingen die je zoekt. Wij vinden SRM 1.1 in ieder geval erg goed in elkaar zitten. Op het startscherm wordt meteen een onderscheid gemaakt tussen alle instellingen die te maken hebben met het netwerk en de rest. Ook is hier een shortcut naar het Package Center aangebracht en kun je bij problemen door de uitgebreide en zeer gebruiksvriendelijke Help-sectie bladeren. Het enige licht verwarrende aan SRM vinden we dat er naast een startscherm met zeer veel lege ruimte ook nog een Hoofdmenu is, waarvandaan je iconen naar het bureaublad kunt slepen. Die extra laag had voor ons niet per se gehoeven.

14Het wat ons betreft enigszins overbodige Hoofdmenu.

SRM 1.1 biedt alle gangbare mogelijkheden die je op een router van zo’n 250 euro mag verwachten. Synology richt zich met de RT2600ac niet alleen op de routerliefhebber, maar ook duidelijk op de kleinzakelijke klant. Zo kun je meerdere gebruikersaccounts aanmaken, worden LDAP en WebDAV ondersteund. De meldingsinstellingen zijn verder ook zeer uitgebreid en je kunt de router dagelijks rapporten laten versturen.