Synology RT6600ax router review: ideale router voor kleinzakelijke omgevingen

Synology RT6600ax router review: ideale router voor kleinzakelijke omgevingen

Krachtige router voor kleine tot middelgrote bedrijven, met relatief veel functionaliteit en uitbreidingsmogelijkheden.

Synology bouwt gestaag door aan het ecosysteem dat het is gestart met de NAS-apparaten waar het wereldberoemd mee geworden is. Het heeft het leeuwendeel van de NAS-markt gericht op het mkb in handen. Ook de consumentenmarkt is stevig in handen van het Taiwanese bedrijf.

Om nog wat meer voet aan de grond te krijgen in zowel de zakelijke als de consumentenmarkt, heeft het bedrijf lang geleden al ingezien dat het ook andere producten uit moest brengen. Zo zag in 2015 de eerste Synology-router, de RT1900ac, het levenslicht. Synology wilde maar wat graag meeliften op de 802.11ac (WiFi 5)-trein die ergens rond 2011/2012 begon te rijden en de routerverkoop een stevige boost gaf. Zeker omdat veel providers wat laat wakker schoten, waren veel mensen in de markt voor een eigen router, ter vervanging van de router van de provider, of om erachter te plaatsen. Meer recent heeft Synology ook de markt voor IP-camera’s betreden. Dat is op zich een logische stap, want Surveillance Station, de software van Synology voor camerabewaking, is vrij populair in de markt.

Synology RT6600ax Wifi 6-router

In dit artikel hebben we het verder niet meer over de algemene strategie van Synology in de zakelijke markt. We willen ons richten op de Synology RT6600ax router. Dit is een Wifi 6-router met de nodige extra features die het een interessant model maken voor de (klein-)zakelijke gebruiker.

TIP: Wil je wel graag meer weten over de strategie van Synology voor de zakelijke markt, dan kun je ons interview met Victor Wang van Synology van een half jaar geleden hieronder bekijken:

Voor we ingaan op de zakelijke functionaliteit van de Synology RT6600ax, bespreken we eerst de algemene (uiterlijke) kenmerken van het apparaat. Zoals we al aangaven hierboven, en ook duidelijk is uit de naam, hebben we hier te maken met een 802.11ax-, oftewel Wifi 6-router. Wifi 6 is een goede stap vooruit ten opzichte van Wifi 5 (802.11ac), waar de vorige generaties routers van Synology onder vielen.

TIP: We hebben enkele jaren geleden zeer uitgebreid uit de doeken gedaan wat de specifieke voordelen van Wifi 6 zijn ten opzichte van Wifi 5. Lees via deze link dat artikel. Echt een aanrader voor de liefhebbers van netwerktechnologie, al zeggen we het zelf.

Let wel, we hebben het met de Synology RT6600ax dus over Wifi 6, niet over Wifi 6E. Dat is de nieuwste versie die formeel is goedgekeurd en de markt heel snel aan het overnemen is. Deze nieuwste versie voegt een hele extra GHz aan bandbreedte toe (de 6GHz-band). In sommige delen van de wereld althans, binnen Europa gaat het om zo’n 500 MHz extra. Dit ondersteunt de RT6600ax dus niet.

Synology_RT6600ax

Tri-band

Synology heeft de RT6600ax ontwikkeld om zo hoog mogelijke prestaties mogelijk te maken. Daarvoor zijn meerdere indicaties. De eerste is dat het een tri-band-router is. Er zitten zes antennes op. Dat houdt in dat hij naast een 2,4GHz ook nog twee 5GHz-netwerken op kan zetten. Vier van die antennes zorgen voor het krachtigste signaal, waarmee een line rate van 4800 Mbps behaald kan worden. De andere 5GHz-verbinding haalt 1200 Mbps, terwijl de 2,4 GHz tot 600 Mbps gaat. Zoals gebruikelijk, dit zijn geen snelheden die je in de praktijk haalt. Bij lange na niet zelfs. Het gaat hier om wat op de fysieke laag van de verbinding mogelijk is. In de praktijk kom je hier nooit bij in de buurt. De verhoudingen tussen de verschillende verbindingen zijn in de praktijk echter hetzelfde. Sneller in theorie betekent doorgaans ook sneller in de praktijk.

Het is overigens mogelijk om alle drie de netwerkverbindingen tegelijkertijd te gebruiken. Je hoeft voor de 5GHz-frequentie dus niet te kiezen. Dat zou ook een beetje vreemd zijn, want dan had Synology beter alleen die snelste variant erop kunnen aanbieden. Let wel, het is mogelijk om een mesh-netwerk op te zetten met de Synology RT6600ax als basisstation. In zo’n geval gebruik je een deel van de connectiviteit om dat mesh-netwerk op te zetten. We gaan verderop in op hoe dit werkt en wat onze ervaring hiermee zijn. Goed om op te merken is dat je alleen op de snelste 5GHz-verbinding gebruik kunt maken van kanalen van 160 MHz breed. Waarom je dat in zakelijke omgevingen zou willen, is ons een raadsel. Het is zeker als het wat drukker wordt met apparaten juist expliciet niet handig om hiervan gebruik te maken. Maar goed, het kan dus wel.

2,5 GbE op WAN en LAN

Een tweede indicatie dat Synology met de RT6600ax ook voor veeleisende omgevingen geschikt is, treffen we achterop het apparaat aan. Daar zitten zoals gebruikelijk de RJ-45-poorten. Vier keer LAN en één keer WAN. Die WAN-poort is echter een 2,5GbE-poort. Een van de LAN-poorten is dat ook. Die poort kan als tweede WAN-poort worden geconfigureerd. Hiermee creëer je niet alleen een netwerk met een stevige bandbreedte in de backbone, maar zorg je ook meteen voor failover. Mocht je ook daadwerkelijk gebruik willen maken van deze bandbreedte, dan heb je een abonnement nodig bij een provider die dit aan kan bieden. Daarnaast moet je ook de overige onderdelen van je netwerk upgraden naar 2,5 GbE.

Als het gaat om bandbreedtes van ethernetaansluitingen is het tot slot goed om in het achterhoofd te houden dat niet alle aansluitingen met elkaar communiceren zoals je wellicht wel zou verwachten. Je bent wellicht geneigd om te denken dat een 10GbE-switch op 2,5GbE-bandbreedte werkt als je hem op een dergelijke poort aansluit. Dat is dus niet zo. Die twee verbindingen kunnen niet op die manier met elkaar communiceren. Het werkt wel, maar dan op 1GbE. Dit houdt in dat je heel goed moet kijken wat je aanschaft als je een heel netwerk wilt upgraden naar 2,5GbE.

Synology_RT6600ax_2

Een derde indicatie dat we hier te maken hebben met een krachtig apparaat, is dat hij over 1GB aan werkgeheugen beschikt. Vergeleken met de vorige generatie, de RT2600ac, is dat een verdubbeling. Hij is ook voorzien van een quad-core processor die is geklokt op 1,8 GHz (een Qualcomm Cypress IPQ6018, voor de liefhebbers). Dat is eveneens min of meer een verdubbeling ten opzichte van de vorige generatie. Die had een dual-core op 1,7 GHz. Op zich is dit allemaal niet zo gek overigens, want de RT2600ac is al behoorlijk oud. Al met al zijn deze interne specificaties van de RT6600ax echter zeker goed te noemen.

Verder zien we aan de buitenkant nog een USB 3.0 Gen 1-aansluiting, die een vermogen levert van een kleine 5 watt. Voldoende om een externe SSD mee van stroom te voorzien. De SD-kaartaansluiting van de RT2600ac zien we hier niet meer terug, net zo min als de USB 2.0-aansluiting.

Mesh-netwerk opzetten vanaf Synology RT6600ax

Op zich is de hardware interessant, maar het gaat bij dit soort apparaten toch vaak om de mogelijkheden die ze bieden. Met andere woorden, welke functionaliteit zit er onder de motorkap. Daarvoor moeten we naar SRM, oftewel Synology Router Manager. Zeker als je als onderneming ook NAS-apparatuur van Synology gebruikt, komt die omgeving je ongetwijfeld heel bekend voor. De platformen delen ook bepaalde functionaliteit.

We zullen in de volgende paragrafen de belangrijkste features van SRM 1.3 op een rijtje zitten. In deze paragraaf kijken we naar het opzetten van een mesh-netwerk. Daarvoor moeten we namelijk ook in SRM zijn. Dit kan handig zijn als je als kleinere organisatie niet genoeg hebt aan een enkele router met wifi, maar ook geen kabels wilt of kunt trekken om access points op te hangen. Dat laatste zouden we indien mogelijk overigens altijd aanraden. Een draadloze backhaul is nooit zo stabiel als een bekabelde. Het is dan ook goed om te weten dat je het mesh-netwerk van Synology zowel draadloos als bekabeld in kunt richten.

Synology_RT6600ax_teaser-1

Na inloggen in de webinterface (of via de app) kun je via de Wi-Fi Connect-applicatie een extra wifitoegangspunt toevoegen. Dit gaat letterlijk met enkele klikken, heel eenvoudig dus. Je kiest hier ook voor een draadloze en/of bekabelde inrichting van het netwerk. Hou er wel rekening mee dat je het toe te voegen apparaat eerst voorzie van de meest recente firmware, of in ieder geval dezelfde firmware als het basisstation (in ons geval de RT6600ax). Wij waren uiteraard eigenwijs en probeerden het eerst met een oudere firmware. Dat werkt dus niet.

Om een indruk te krijgen van het opzetten van een mesh-netwerk, stuurde Synology ons een MR2200ac op. Dit is een router die specifiek is gemaakt voor het opzetten van dit soort netwerken. ‘MR’ staat voor Mesh Router. De MR2200ac biedt maar twee netwerkaansluitingen per module, waarvan er eentje als WAN gebruikt kan worden. Het is ook mogelijk om een tweede RT6600ax te gebruiken, een WRX560, of een RT2600ac. Welk apparaat je kunt gebruiken, hangt af van je basisstation. Alleen op de RT6600ax kun je de hele bovenstaande lijst aansluiten. Voor de WRX560 geldt dat je daar alleen de RT6600ax niet op kunt aansluiten, de rest wel. De RT2600ac werkt met een tweede RT2600ac en met de MR2200ac. De MR2200ac alleen met een andere MR2200ac.

RT6600ax_SRM_mesh

We hebben het opzetten van zo’n mesh-netwerk getest met behulp van deze MR2200ac. Zoals al aangegeven is het opzetten ervan kinderspel, mits je de juiste firmware gebruikt. Je hoeft bijvoorbeeld niet zelf te kiezen op welke frequentie de verbinding tussen de RT6600ax en de MR2200ac wordt opgezet. Dat regelt Synology zelf. Dit vindt dynamisch plaats. Dat wil zeggen, de RT6600ax kiest het in zijn ogen beste signaal en past dit aan indien nodig. Dit is onder andere afhankelijk van de afstand tussen de twee apparaten.

Wil je liever wat meer controle hierover hebben, dan kan dat ook. Standaard is de mesh-functionaliteit ingesteld op ‘Automatisch’. Hierbij detecteert de router of een nieuwe unit draadloos of bekabeld aangesloten wordt. Je kunt dit door elkaar heen gebruiken, zoals we hierboven al aangaven. Verder kun je ook zelf de frequentie kiezen voor de uplink, als je kiest voor Draadloos als uplinktype. Dan zie je ‘Handmatig’ achter de frequentie staan, zoals hieronder:

RT6600ax_add_mesh_handmatig

Mesh in de praktijk

In de basis werkt de mesh-technologie van Synology zoals aangegeven als een soort repeater. Dat wil zeggen, de apparaten gebruiken niet een van de netwerksignalen uitsluitend voor de verbinding onderling. Dat zou op zich kunnen, want de RT6600ax en de MR2200ac zijn beide voorzien van tri-band wifi, net zoals de Orbi-producten van Netgear bijvoorbeeld. Synology heeft mesh echter meer als een extra optie toegevoegd, zoals je dat ook kent van zakelijke access points. Het verkoopt geen mesh-systemen zoals Asus, Netgear, Linksys en TP-Link bijvoorbeeld. Dat heeft als voordeel dat je een mesh-systeem kan bouwen dat minder dichtgetimmerd is dan de systemen van eerder genoemde leveranciers. Je kunt er veel meer mee. Dit is echter niet zonder compromissen.

Het viel ons op dat de RT6600ax en de MR220ac vrij vaak op 2,4 GHz verbinding maken, ook al was de afstand tussen de twee apparaten klein. Dat is eigenlijk niet wat je wilt, want op 2,4 GHz is de bandbreedte sowieso al beperkt. Als hij ook nog eens als een soort repeater de bandbreedte halveert, dan hou je helemaal niet veel over. We zouden dus eigenlijk altijd aanraden om het netwerk zo in te richten (afstanden tussen apparaten en dergelijke) dat je de snelste 5GHz-verbinding kunt selecteren voor de backhaul (als je het niet bekabeld kan doen).

Al met al zijn de mesh-mogelijkheden die Synology aanbiedt op de RT6600ax (en MR2200ac, WRX560 en RT2600ac) een leuk en nuttig extraatje. Het werkt ook goed en je kunt het vrij fijnmazig configureren. Het belangrijkste voordeel van deze benadering is dat je niet meteen vooraf hoeft te bepalen hoeveel units je nodig hebt om een dekkend netwerk te creëren voor je organisatie en de mensen die er werken. Je kunt bij wijze van spreken beginnen met de RT6600ax en daarna uitbouwen tot het allemaal naar behoren werkt. Dat is ook qua investering prettig. Die ligt met zo’n 350 euro (inclusief BTW) niet enorm hoog voor wat je ervoor krijgt en als je bedenkt hoe belangrijk een goed netwerk is voor om het even welke organisatie.

Synology Router Manager (SRM)

Nu we de hardware hebben besproken, gaan we eens wat beter kijken naar de mogelijkheden die SRM biedt voor de (klein-)zakelijke gebruiker. Om dat te doen, navigeren we het liefst naar de webinterface. Er is ook een app (DS router) voor Android en iPhone, maar dat is toch altijd net niet helemaal lekker werken, vinden we. Dat heeft op zich niets te maken met deze specifieke app. We vinden dat in het algemeen het geval. Je kunt over het algemeen ook meer configureren via de webinterface. Een app is op zich prima als je de boel eenmaal goed hebt ingericht en je wilt vooral snel overal vandaan kunnen zien of er iets aan de hand is waar je actie op moet ondernemen. Voor het daadwerkelijk configureren zouden we een app niet zo snel gebruiken.

RT6600ax_SRM

SRM lijkt als twee druppels water op DSM, de beheeromgeving voor NAS-apparaten van Synology, zoals we hierboven al aangaven. Binnen de wereld van de (kleinzakelijke) NAS-apparaten is dit een vrij gangbare benadering, een soort bureaublad met apps erop. Voor een netwerkproduct is dat niet het geval. Daar zijn wij gewend om als eerste een soort dashboard te zien, met daarop de algehele staat van het netwerk. Je ziet daar doorgaans meteen alerts en dergelijke staan, voorzien van mooie kleurtjes en ander visueel geweld zoals grafiekjes. Dat is bij SRM dus niet het geval. Dat is even wennen wellicht, maar dit betekent niet dat SRM weinig om het lijf heeft. Het tegendeel is waar, zoals je in de rest van het artikel kunt lezen.

Mogelijkheden SRM op Synology RT6600ax: netwerkinstellingen

Op het ‘bureaublad’ staan standaard zes ‘applicaties’. Netwerkcenter, Wi-Fi Connect, Safe Access, Configuratiescherm, Package Center, SRM Help. Wil je graag een dashboard zien zoals je dat wellicht gewend bent van andere platformen, dan moet je bij Netwerkcenter zijn. Het eerste tabblad is Status, dat is feitelijk je dashboard. Verder kun je hier allerlei basisinstellingen invoeren. Je kunt hier onder andere WAN instellen, inclusief dual WAN, port forwarding en triggering instellen, een DMZ aanmaken en DHCP inregelen. Via Verkeersbeheer kun je de aangesloten apparaten voorzien van namen en icoontjes en je kunt er bandbreedtes toewijzen aan de verschillende apparaten. Dat laatste kan handig zijn in zakelijke omgevingen waarin een specifiek apparaat altijd zijn werk moet kunnen doen. Tot slot kun je binnen Netwerkcenter regels aanmaken voor de ingebouwde firewall en blokkades opwerpen voor externe IP-adressen.

RT6600ax_SRM_netwerkcenter

Voor alle instellingen die te maken hebben met de draadloze verbindingen, moet je bij Wi-Fi Connect zijn. Ook dit begint weer met een statuspagina. Je hebt hier dus twee verschillende dashboards voor je netwerk. Een algemene, waar ook al een gedeelte is gereserveerd voor wifi, en eentje speciaal voor wifi. De mogelijkheden binnen dit onderdeel van SRM zijn verder redelijk standaard, zoals op vrijwel alle apparaten.

RT6600ax_SRM_wi-fi_connect

Je kunt bij Wifi-instellingen onder andere je SSID’s aanmaken. Dat mogen er in totaal 15 zijn. Dat lijkt ons voldoende voor de doelgroep van deze router. Standaard zet Synology Smart Connect aan hier. Dat houdt in dat de verschillende frequenties samen in een SSID aangeboden worden. Dit is niet voor alle draadloze apparatuur geschikt overigens. Mocht je regelmatig naar een wifi-speaker luisteren op kantoor, dan zouden we aanraden om die op een eigen SSID, gekoppeld aan een van de frequenties, aan te sluiten.

Verder kun je hier ook een gastnetwerk inrichten. Je kunt een eigen landingspagina maken, of omleiden naar een andere URL. Het valt ons op dat clientisolatie standaard niet ingeschakeld is. Dat mag Synology wat ons betreft wel doen. Dat is toch weer een stukje veiliger. Het is bij een gastnetwerk sowieso niet de bedoeling dat apparaten met elkaar kunnen verbinden. Dan kun je dat beter ook maar standaard inschakelen.

Mogelijkheden SRM op Synology RT6600ax: extra opties

Een interessant onderdeel van SRM op de Synology RT6600ax is wat ons betreft Safe Access. Hier kun je op een begrijpelijke manier vrij fijnmazig inrichten wie wat mag op het netwerk. Dit begint met het aanmaken van profielen. Dit kun je bijvoorbeeld doen per werknemer. Je kunt alle apparaten van een werknemer dan toewijzen aan dit ene profiel en daar beleid op loslaten.

RT6600ax_SRM_wi-fi_Safe_Access

Sommige opties komen duidelijk uit de Parental Control-hoek overigens. Zo kun je de internettoegang beperken tot een specifieke duur en instellen wanneer iemand het internet mag gebruiken. Dat is niet iets wat je snel bij een werknemer zou doen. Je kunt echter ook op netwerkniveau een profiel aan maken. Dan is dit weer wel interessant, want dan kun je de beschikbaarheid van het gastnetwerk inregelen. Het is uiteraard ook mogelijk om webfilters toe te passen. Synology heeft er drie voorgeconfigureerd: werknemer, gast, kind. Je kunt er ook zelf een aanmaken.

Verder kun je binnen Safe Access ook nog wat extra maatregelen nemen op het gebied van (online) security. Zo kun je de Threat Intelligence database van Synology gebruiken om bekende bedreigingen tijdig op te sporen. Deze database wordt continu bijgewerkt. Je moet overigens wel even aangeven dat Synology deze automatisch mag updaten. Anders kun je deze feature niet gebruiken. Ook Google Safe Browsing kun je hier inschakelen. Verder kun je bekijken welke activiteiten er allemaal zijn geblokkeerd en krijg je hier inzage in het systeemlogboek. Mocht je hiervan een rapport willen, dan kan dat ook.

RT6600ax_SRM_package_center

Er zit verder ook nog een Security Advisor ingebouwd. Deze scant de instellingen en dergelijke op de router en geeft advies over welke onderdelen beter kunnen. Als je zwakke wachtwoorden gebruikt, geeft hij dat aan bijvoorbeeld.

RT6600ax_SRM_security_advisor

Tot slot is er op de Synology RT6600ax ook een Package Center. Dat is logischerwijs minder uitgebreid dan dat op de NAS-apparaten van Synology. Je gaat immers niet snel applicaties in containers op een router draaien bijvoorbeeld, dus een Docker-toepassing heb je niet nodig. Voor zakelijk gebruik zijn vooral de VPN Plus Server, Threat Prevention, DNS Server en RADIUS Server interessant. De eerste om veilige verbindingen tussen de buitenwereld (client-to-site, site-to-site) op te zetten, de tweede spreekt voor zich, de derde als je een eigen domeinnaam met daaraan gekoppeld de servers die bereikbaar moeten zijn vindbaar wilt maken vanaf het publieke internet en de vierde als je centrale authenticatie en autorisatie wilt voor je organisatie.

Conclusie: flexibele en betaalbare wifi voor kleinzakelijke omgevingen

Al met al zijn we goed te spreken over de Synology RT6600ax. Het is van zichzelf al een behoorlijk krachtige router voor de ongeveer 350 euro (inclusief BTW) die je ervoor moet neertellen. Hij is voorzien van Wifi 6 en biedt veel mogelijkheden die voor zakelijke gebruikers van belang zijn. Aangezien het vrijwel onmogelijk is om vooraf garanties te geven over de dekking en de prestaties van een router (daarom draaien we ook geen benchmarks tijdens het reviewproces en geven we op basis van onze ruime ervaring met netwerkapparatuur meer een indruk van een apparaat), is het ook erg interessant dat je klein kunt beginnen en daarna uit kunt bouwen.

In het algemeen zal de RT6600ax alleen prima volstaan voor kantooromgevingen met enkele ruimtes (afhankelijk van gebruikte materialen en dergelijke uiteraard). Ga je echt kijken naar een verdieping en zeker meerdere verdiepingen, dan ga je wel wat hulp nodig hebben. Die is er dus in de vorm van een tweede RT6600ax, of iets goedkopere WRX560 en de nog goedkopere MR2200ac. Stap je over van een RT2600ac, dan kun je die zelfs blijven gebruiken als veredeld access point. We zouden wel altijd aanraden om een bekabelde backhaul aan te leggen, indien mogelijk.

Ook is het handig om tri-band hardware aan tri-band hardware te koppelen, niet dual-band aan tri-band. In dat licht is het een beetje vreemd dat de WRX560 een dual-band-model is. Eigenlijk wil je tegenwoordig het liefst voor Wifi 6 gaan, maar voor deze specifieke mesh-oplossing lijkt het ons beter om tri-band de doorslag te laten geven, ook al betekent dat dus dat je een Wifi 5-product koppelt aan een Wifi 6-product. Synology zou dit wat ons betreft snel moeten oplossen en met een tri-band-variant van de WRX komen (met Wifi 6 dus). Je kunt op dit moment wel een tweede RT6600ax kopen, maar dat is een beetje zonde van de centen. Synology zou het natuurlijk wel graag willen, wellicht dat er daarom een ogenschijnlijk gat in het aanbod zit. Maar in de praktijk zouden we dat niet doen.

Tot slot is het duidelijk dat Synology zich met de RT6600ax qua zakelijke markt vooral richt op het kleinzakelijke deel ervan. Ga je richting het middensegment, eventueel met een kleine IT-afdeling, dan kun je veel beter naar de moderne cloudmanaged oplossingen kijken. Denk hierbij aan het aanbod van EnGenius, Ubiquiti en TP-Link Omada. Val je binnen de kleinzakelijke markt en ben je van plan om het netwerk te upgraden (of opnieuw aan te leggen), dan zouden we zeker naar de producten van Synology kijken.

Synology_RT6600ax_1