4min

Prestaties

Uiteraard waren we ook benieuwd naar de prestaties van de Synology RT2600ac. Een van de eerste zaken die we hebben getest, is hoe het bij dit model gesteld is met de WAN-LAN-snelheid. Hiermee testen we wat het effect is van NAT op de throughput. Dit was in eerste instantie namelijk niet helemaal goed ingeregeld bij de voorganger van deze router, de RT1900ac. Die vertaalde de publieke adressen softwarematig naar lokale adressen, wat een serieuze knauw gaf aan de througput. Later werd dit met behulp van een update overigens opgelost en werd de vertaling hardwarematig gedaan. Dit probleem doet zich bij de RT2600ac dan ook niet meer voor. Testen we met behulp van iperf/jperf hoe hoog de throughput is tussen twee lan-poorten, dan komen we op 810 Mbps. Bij dezelfde test van de wan-poort naar de lan-poort, houden we hier nog 790 Mbps van over. Dat is een prima score. Bij het testen van de wifi-throughput (eveneens met behulp van iperf/jperf), lopen we tegen een merkwaardig probleem aan. De RT2600ac kan op 2,4 GHz niet overweg met de TP-Link Archer T9UH AC1900 usb-adapters die we normaal gesproken gebruiken voor de tests. Een test met drie laptops tegelijkertijd aangesloten op drie meter, levert niet meer dan 20 Mbps op. Meer bandbreedte zit er simpelweg niet in. We hebben Synology gevraagd om een reactie. Zodra we die binnen hebben, updaten we deze review. De interne adapters van de laptops doen het gelukkig een stuk beter. We komen uiteindelijk op een downstream throughput van 110 Mbps, een prima score. Synology zou echter wel even moeten kijken waar het compatibiliteitsprobleem vandaan komt. Het zou ons namelijk verbazen als de modellen van TP-Link de enige zijn. Op 5 GHz leveren de adapters geen problemen op en noteren we een score van 298 Mbps. Vergeleken met resultaten eerder behaald met andere routers/access points, is dit gemiddeld.
Test max. throughput wlan Snelheid
3 meter, 3 laptops, 2,4 GHz, downstream 110 Mbit/s
3 meter, 3 laptops, 5 GHz, downstream 298 Mbit/s
In onze praktijktest draait het met name om de signaalsterkte die we meten met inSSIDer for Office van Metageek. We meten die op twee plaatsen in een woonhuis in een drukke omgeving. Hierbij kijken we met behulp van inSSIDer ook goed naar wat op het moment van de test het optimale kanaal is. We gebruiken hiervoor overigens niet de adapters van TP-Link, maar de ingebouwde adapter (Intel Wireless-AC 7260) en antennes van onze laptop. Op de eerste verdieping, recht boven de router, is de signaalsterkte uitstekend: -47 dBm voor 2,4 GHz en -50 dBm voor 5 GHz. De noise floor is te verwaarlozen, wat de signalen uitstekend bruikbaar maakt. Dit vertaalt zich ook in een goede throughput op beide frequenties: 65 Mbps op 2,4 GHz en 210 Mbps op 802.11ac 5 GHz. Op de tweede verdieping zijn geen van beide signalen meer goed bruikbaar: -77 dBm voor 2,4 GHz, -80 dBm voor 5 GHz. De throughputs hier komen niet of nauwelijks boven de 1 Mbps uit.
Praktijktest Snelheid
Praktijk, eerste verdieping, 2,4 GHz, downstream  65 Mbit/s
Praktijk, eerste verdieping, 5 GHz, downstream 210 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, 2,4 GHz, downstream 1 Mbit/s
Praktijk, tweede verdieping, 5 GHz, downstream < 1 Mbit/s
Signaalsterkte, eerste verdieping, 2,4 GHz -47 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 2,4 GHz -77 dBm
Signaalsterkte, eerste verdieping, 5 GHz -50 dBm
Signaalsterkte, tweede verdieping, 5 GHz -80 dBm
Voor sommige prestaties op deze pagina geldt op dit moment dat we op dit moment nog niet definitief kunnen zeggen wat ze waard zijn. Daarvoor ontbreekt het allereerst aan vergelijkingsmateriaal. Zodra we meer apparaten op een identieke manier hebben getest, kunnen we er meer over zeggen. Ten tweede waren we door de compatibiliteitsproblemen genoodzaakt om dit apparaat op een andere manier te testen dan we gedaan hebben bij bijvoorbeeld de TP-Link Archer C3200. Wij hebben de test gedaan met handmatig toegewezen kanalen en gescheiden ssid’s. Standaard gebruikt de Synology RT2600ac echter Smart Connect, een wat hippere naam voor band steering. Hij maakt voor beide frequenties een enkel ssid en verdeelt de clients, om ze zo optimaal te spreiden. Aangezien we hier te maken hebben met een router van Synology, hebben we ook nog even gekeken hoe geschikt hij is om in te zetten als nas. We hebben een usb 3.0 externe harde schijf op de usb 3.0-poort aangesloten en een bestand van ruim 200 MB beide kanten op gekopieerd. Daar komen bruikbare snelheden uit: 71 MB/s lezen en 45 MB/s schrijven.
Test usb 3.0 i.c.m. WD My Passport Ultra Snelheid
3 meter, 3 laptops, 2,4 GHz, downstream 110 Mbit/s
3 meter, 3 laptops, 5 GHz, downstream 410 Mbit/s