3min

Prijzig, of toch niet?

Als je in de markt bent voor een systeem zoals dit, moet je er bij alle fabrikanten rekening mee houden dat de initiële investering fors is. Een mesh-systeem bestaat namelijk uit meerdere modules. Voor een setje van twee Velop-nodes (zoals Linksys ze zelf noemt) ben je 429,99 euro kwijt, voor drie 599,99 euro. Een extra module erbij aanschaffen om de dekking van het netwerk op te schroeven kost je 249,99 euro. De prijzen zijn dus niet mals. Enige nuance is hier echter wel op zijn plaats. Je krijgt voor 429,99 euro bijvoorbeeld eigenlijk twee AC2200 tri-band routers/access points. Kom je van een router van 70 euro, dan is 249,99 voor een enkele module nog altijd zeer stevig natuurlijk. Shop je in het algemeen altijd in het high-end segment als je voor een nieuwe router rondkijkt, dan kom je sowieso al snel boven de 200 euro uit.

img_20170119_212416Helemaal onderaan op de hoek de uitsparing waar de kabels door naar buiten geleid worden

Ook een dure router biedt in veel gevallen niet de dekking en prestaties in het hele huis die je graag zou hebben. Om dit op te lossen, kun je bijvoorbeeld powerline-adapters of een repeater kopen. Wil je daar een relatief goed exemplaar van hebben, dan moet je ook al snel rekening houden met meer dan 100 euro. Je komt dan in totaal ook op een vrij stevig bedrag uit, terwijl het nog maar afwachten is of de prestaties dan wel goed genoeg zijn. In dat licht bezien is 429,99 euro dus geen overdreven hoog bedrag. Een setje van twee van die apparaten is in ieder geval nog altijd goedkoper dan een enkele Linksys EA9500, die voor 449 euro op de prijslijst staat. Let wel, Linksys Velop is een wifi-systeem. De nadruk ervan ligt primair op het opzetten van een zo goed mogelijk draadloos netwerk. Dat betekent allereerst dat er de nodige tijd is besteed aan het uiterlijk, want voor goede wifi moet een apparaat kunnen ‘ademen’. Met andere woorden, Velop-modules staan waarschijnlijk vaak op plaatsen waar ze zichtbaar zijn, niet in de meterkast dus. Smaak is een persoonlijke kwestie natuurlijk, maar het is Linksys gelukt om de Velop-modules klein en dus relatief onopvallend te maken. Een module is ruim 18 cm hoog en tussen de 6 en 7 cm diep en breed. De reacties die wij gevraagd en ongevraagd kregen tijdens het testen, waren ook zonder uitzondering positief.

img_20170119_212454Het aantal aansluitingen is niet bepaald overdadig.

Iets anders waar je aan kan zien dat het bij Linksys Velop nagenoeg uitsluitend draait om wifi, is dat er voor routerbegrippen erg weinig aansluitingen op zitten. Twee keer RJ45, meer kun je niet vinden. Deze aansluitingen zitten onderop het apparaat weggewerkt. Het netsnoer en de maximaal twee utp-kabels worden door een uitsparing naar achteren weggeleid. Het geheel heeft een zeer cleane uitstraling. Er mogen dan niet zoveel aansluitingen op de Velop-modules zitten, het is wel gewoon de bedoeling dat je een van de modules van een systeem inzet als router. Het maakt hierbij overigens niet uit welke RJ45-aansluiting je kiest voor de verbinding met je modem of router, de module herkent automatisch welk soort aansluiting het is. Om nog even terug te komen op de prijs, krijg je bij Velop dus niet veel aansluitingen (en zoals we verderop zullen zien mogelijkheden) voor je geld. Wij zouden er meteen maar een switch met minimaal acht poorten bij aanschaffen in ieder geval.