3min

Geen fysieke homeknop meer

Samsung heeft met de introductie van de Galaxy S8 en S8+ gebroken met iets wat je toch wel een traditie zou kunnen noemen, namelijk de fysieke homeknop onder het scherm. Ook toen de hele markt richting de door Google zelf gebruikte en aangeraden virtuele navigatieknoppen bewoog, bleef Samsung stug volhouden met de fysieke knop, met ernaast twee capacitieve knoppen onder het scherm. Het werd zelfs na verloop van tijd toegevoegd aan de tablets. De enige concessie die na verloop van tijd werd gedaan, was dat de menuknop aan andere functie kreeg, die overeenkwam met wat Google graag wilde in Android. Dat werd de taskswitcher. Het weghalen van de homeknop heeft er uiteraard voor gezorgd dat de bezel onderaan het scherm een stuk kleiner gemaakt kon worden en men dus meer scherm op de voorkant kwijt kon. Let wel, er is nog wel steeds een homeknop, maar die is niet zichtbaar in het scherm verwerkt. Als je je vinger een tijdje op de plek houdt waar de homeknop voorheen zat, trilt het toestel en gaat het scherm aan. Dan zie je voor het eerst op een Galaxy S-toestel virtuele navigatieknoppen tevoorschijn komen.

Een vingerafdruklezer zit nog niet in deze onzichtbare startknop gebouwd, maar dat lijkt een kwestie van tijd te zijn. Volgens de geruchten is ook Apple al druk bezig met de ontwikkeling van een dergelijke functie. De Galaxy S8 en S8+ hebben overigens wel een vingerafdruklezer, maar die is nu naar de achterkant verhuisd. Als je ziet hoe dit is gedaan, dan ontkom je niet aan de gedachte dat dit een noodsprong is geweest en dat men had gehoopt de vingerafdruklezer al in het scherm in te kunnen bouwen. Hij zit namelijk achterop rechts naast de cameramodule (als je er vanaf achter naar kijkt) en is bepaald niet prettig te bereiken. Zeker met je rechterhand en op de S8+ is dit geen sinecure. Samsung had hem beter zoals Huawei tot voor kort deed onder de cameramodule kunnen plaatsen wat ons betreft, mits daar ruimte voor was uiteraard.

De vingerafdruklezer is wat onhandig gepositioneerd.

Het kan ook zijn dat Samsung de vingerafdruklezer eigenlijk niet meer zo belangrijk vindt en er daarom niet al te lang over heeft nagedacht waar hij een plekje zou krijgen. Net zoals op de Galaxy Note 7 beschikken ook de Galaxy S8 en S8+ over een irisscanner, waarmee je de toestellen kunt unlocken door er alleen maar naar te kijken. In onze ervaring werkt een irisscanner niet in alle omstandigheden even goed. We hebben de scanner van de S8 en S8+ niet uitgebreid kunnen testen tijdens onze korte tijd met de toestellen, dus kunnen nog niet veel vertellen over hoe goed deze functie werkt. Over die op de Note 7 waren we in het algemeen behoorlijk goed te spreken, ook al deed die ook af en toe gekke dingen. Zodra we langere tijd met het toestel hebben rondgelopen kunnen we in de review een beter oordeel vellen over dit onderdeel. Qua bediening heeft Samsung in Touchwiz een aardig nieuwtje doorgevoerd. Er is geen icoontje meer te vinden waarmee je naar het app-overzicht kunt gaan. Om hier te komen, veeg je gewoon naar boven of naar beneden op het scherm. Hieronder zie je voor de volledigheid nog enkele foto’s van de zijkanten. Op de bovenste foto is het knopje onder de volumeknoppen gereserveerd voor Bixby, op de onderste foto is te zien dat de Galaxy S8 en S8+ voorzien zijn van een usb type-C-aansluiting.