3min

Bixby en camera

Een van de meest in het oog springende toevoegingen bij de Galaxy S8 en S8+ ten opzichte van hun voorgangers, is toch wel Bixby. Er is zelfs een aparte knop aan de linkerkant van het toestel aangebracht om deze assistent op te roepen. Bixby is op dit moment overigens nog volop in ontwikkeling en ten tijde van onze hands-on waren nog niet alle diensten beschikbaar omdat nog niet alle servers ingeschakeld waren. Het is dus maar de vraag wanneer deze nieuwe dienst echt helemaal van de grond is gekomen. Bixby moet je op vier vlakken gaan assisteren: Vision, Voice, Home, Reminder. Bij Vision moet je denken aan een foto maken van de Golden Gate bridge en daar dan vervolgens alle informatie over te zien krijgen op je telefoon. In samenwerking met Vivino kun je hier ook bijvoorbeeld de wijn die je aan het drinken bent analyseren. Het Voice-gedeelte zorgt ervoor dat je er tegen kunt praten en dat hij dat dan ook begrijpt en reageert. Vooralsnog wordt Nederlands niet ondersteund overigens. Home is een alternatief voor het scherm dat je voorheen te zien kreeg als je op het homescreen naar rechts veegde. Eigenlijk een soort Google Home, met een overzicht van nieuws, afspraken en dergelijke. Reminder is eraan toegevoegd om je tijdig te attenderen op bijvoorbeeld een aankomende afspraak.

Voor verschillende onderdelen van Bixby werkt Samsung samen met derde partijen. Naast het al genoemde Vivino is er ook een samenwerking met Pinterest bijvoorbeeld. Overkoepelend is het echter wel een eigen technologie. We hebben Samsung gevraagd waarom men voor het overkoepelende stuk ook niet gewoon met een al bestaande partij in zee is gegaan. Dat zou het voor de eindgebruiker allemaal een stuk overzichtelijker maken. Het antwoord hierop was dat Samsung grootse plannen heeft met Bixby en dat er in de toekomst een compleet ecosysteem van gemaakt wordt. De camera van de Galaxy S7 was zo goed dat er nog altijd weinig concurrentie voor is op de markt. Dat heeft Samsung kennelijk ook gezien, want er is hardwarematig niets veranderd aan de cameramodule. Dat betekent dus ook in de Galaxy S8 een sensor met een resolutie van 12 megapixels en een voor smartphonebegrippen lichtsterke lens met een diafragma van f/1.7. De individuele pixels zijn met 1,4 micron ook lekker groot. Dankzij de Dual Pixel technologie, waarbij beide diodes van een pixel samenwerken tijdens de fasedetectie autofocus, zijn de autofocustijden relatief erg snel. Aan de voorkant is een 8MP-sensor aangebracht, maar wel ook met een lens met f/1.7 diafragma. Alleen op de camera achterop is optische beeldstabilisatie aangebracht. Dat zorgt voor de mogelijkheid om de sluitertijd te verlengen zonder dat dit door beweging een bewogen foto als gevolg heeft. Op dit punt moet Samsung enkele van haar concurrenten voor laten gaan overigens. Optische beeldstabilisatie wordt inmiddels door enkele fabrikanten ook aangeboden in de front-facing-camera.

Is er dan helemaal niets veranderd aan de camera? Zeker wel. Zo is de module nog wat beter weggewerkt dan het geval was bij de S7 en zijn er softwarematig nog wat verbeteringen doorgevoerd op het gebied van image processing. Dat laatste is zeker zo belangrijk als de hardware die wordt gebruikt in een smartphonecamera, dus dat kan wel degelijk een duidelijk merkbaar effect hebben op het eindresultaat. Of dat ook echt zo gaat zijn, zullen we pas kunnen ondervinden op het moment dat we de Galaxy S8 echt gaan reviewen. Tot slot is ook de camera-app nog voorzien van een update. Er zijn nu allerlei stickers en maskers beschikbaar, dus je kunt nu iemand als hondje op de foto zetten, mocht je dat leuk vinden.