Bescheiden specificaties

Het uiterlijk van de Samsung Galaxy Xcover 4 ziet er bekend uit. De knoppen onder het scherm zijn lekker groot en voorzien van profiel om ze beter op de tast vindbaar te maken. Aan de beide zijkanten is eveneens profiel aangebracht, om het toestel ook met handschoenen of gladde handen goed vast te kunnen pakken. De knoppen zijn eveneens voorzien van een profiel. Rechts is de powerknop aangebracht en links de volumeknoppen. Erboven zit nog een extra knop, die je naar wens in kunt stellen. Standaard schakel je met een enkele druk op die knop de zaklamp in van het toestel. Druk je er langer op, dan opent de camera en maak je een foto. Verder is bovenop de hoofdtelefoonaansluiting aangebracht en onderop de micro-usb-aansluiting.

Iets wat tegenwoordig niet meer heel erg gebruikelijk is bij toestellen van Samsung (en eigenlijk in de hele markt), is dat de achterkant verwijderbaar is. Haal je deze los, dan zie je de 2800 mAh grote accu zitten, die je kunt verwisselen. Daarnaast zijn er sleuven aangebracht voor micro-sim en voor een microsd-kaartje. Kijken we verder naar de interne specificaties, dan draait de Galaxy Xcover 4 op een door Samsung zelf gemaakt Exynos-chip, de 7550 om precies te zijn. Dit is een SoC die beschikt over een quadcore CPU, waarvan de Cortex-A53-kernen geklokt zijn op 1,4 GHz. De GPU is de Mali-T720. Er is verder voorzien in 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslagcapaciteit, die dus kan worden uitgebreid middels microsd.

Samsung heeft er zoals vrijwel altijd in het goedkopere segment voor gekozen om een IPS-paneel te gebruiken en niet het duurdere Super Amoled. Dit paneel heeft een resolutie van 1280×720 pixels en een diagonaal van 5 inch. Verwacht hier dus niet zo’n gestoken scherp plaatje op als je bij high-end toestellen krijgt. Daar is het bij dit soort toestellen dan ook niet om te doen natuurlijk. De camera achterop het toestel heeft een voor Xcover-begrippen hoge sensorresolutie gekregen van 13 megapixels. Ook de lichtsterkte van de lens is met een diafragma van f/1.9 verrassend laag en dus goed. Op het gebied van de robuustheid heeft de Galaxy Xcover 4 een IP68-rating meegekregen, wat tegenwoordig niet echt bijzonder meer is. De Galaxy S7 en de recent aangekondigde S8 hebben dit ook. Dit houdt in dat het toestel stof- en waterdicht is. Bijzonder aan de Galaxy Xcover 4 is wel de MIL-STD-810G-certificering. Dit toestel zou een val van ruim 1,5 meter altijd moeten kunnen overleven en ook bestand moeten zijn tegen schokken en trillingen.