Bouwkwaliteit en configuratie

‘Never judge a (note)book by its cover’. Je kunt een laptop nog zo mooi maken, maar als deze niet presteert of de kwetsbare inhoud niet goed beschermt, dan hebben we er natuurlijk helemaal niets aan. Hier scoort de Xiaomi Mi Notebook Pro erg goed. De behuizing is namelijk verbazend stijf. Zelfs een extreme(!) torsietest deert de machine niet. Wanneer we het scherm geopend torderen bemerken we slechts hele lichte rimpeltjes aan de linker en rechter zijkant van het paneel. Puntbelasting op de deksel vertaalt zich slechts heel minimaal in het scherm; de bouwkwaliteit is gewoon subliem.

Xiaomi Notebook Pro configuratie

Waar de MacBook Pro slechts een hoofdtelefoonaansluiting en vier USB-C poorten voorzien van Thunderbolt 3 heeft, heeft de Xiaomi twee USB-A en twee USB-C poorten. Hiernaast een functionele 3-in-1 kaartlezer, een full-size HDMI-aansluiting en een hoofdtelefoonaansluiting. De Notebook Pro heeft op dit punt dus de nodige voordelen ten opzichte van het Amerikaanse origineel. De configuratie ziet er op papier ook veelbelovend uit. Om te beginnen is de ‘Mi’ voorzien van een achtste generatie Intel Core i5 processor met een kloksnelheid van 1,8GHz. Het werkgeheugen bedraagt 8GB en de machine is uitgerust met een Intel UHD Graphics 620 chipset en een additionele GeForce MX150 grafische chip. De maximale resolutie van het scherm bedraagt 1920 bij 1080 beeldpunten en de interne opslag wordt verzorgd door een SSD van Samsung. Deze heeft een opslagcapaciteit van 256GB. Dat zijn nog altijd prima specificaties.

Beeld en geluid

De kwaliteit van het 15,6 inch beeldscherm is in een woord uitstekend. Xiaomi heeft een kwalitatief goed paneel in de Mi Notebook Pro gestopt. De weergave is (ondanks dat het ‘slechts’ een Full HD-paneel betreft) haarscherp, levendig en de kijkhoek is ruim. Wel heeft het paneel op enkele punten aan de randen van het scherm last van lichte backlight bleeding. Wellicht is dit een exemplarisch verschijnsel. Echt hinderlijk is het overigens niet en dit valt eigenlijk alleen op tijdens de opstartprocedure. Opnames met de ingebouwde microfoon zijn zeer goed verstaanbaar. Hij voegt ook geen effecten of bijklanken aan het geluid toe. Hiermee is deze uitstekend te gebruiken voor videoconferencing en communicatie via Skype. De webcam is keurig centraal boven het beeldscherm geplaatst. De camera vangt best veel licht op, maar is niet vrij van ruis. Ondanks de ruisonderdrukking en compressie die de kleuren in het plaatje licht uitsmeren. Echt erg is het allemaal niet wat ons betreft. De resultaten zijn zeer bruikbaar. Bovendien reageert de camera relatief snel. Wat we veel belangrijker vinden is dat de automatische witbalans goed werkt. In de praktijk konden we in wisselende lichtcondities geen kleurzwemen ontdekken. Ondanks dat de camera niet geschikt is voor gebruik met Windows Hello, laat deze een positieve indruk achter.

Bediening

Ondanks het bescheiden prijskaartje heeft de fabrikant een fijn keyboard met achtergrondverlichting toegepast. De toetshoogte is met 1,2 millimeter beperkt, maar desondanks hebben de toetsen een duidelijk drukpunt waardoor de feedback naar de gebruiker hoog is. Waar sommige Windows laptops nogal eens een ‘nerveus’ touchpad hebben, werkt de touchpad van deze Xiaomi heel precies en ontspannen. De touchpad is met een afmeting van 12,7 bij 8,4 centimeter ruim en hiermee kan het gehele schermoppervlak worden bediend zonder de vinger te hoeven optillen. We ervaren tijdens het gebruik geen hinder van onze handen die de touchpad zowel links als rechts bedekken. Wanneer er op de linker- en rechterknoppen in de onderhoeken wordt gedrukt, blijft de pointer exact waar deze is gepositioneerd en loopt niet een paar millimeter weg, zoals sommige touchpads dit wel doen. Ondanks dat er een vingerafdrukscanner is ingebouwd, ervaren we ook geen nadelige effecten van de dode zone op de plek waar deze scanner is geplaatst. Uiteraard snapt deze touchpad alle multitouch en swipe bewegingen die we er op loslaten. Bravo Xiaomi, dit is verreweg de best functionerende touchpad die we sinds tijden onder de vingers hebben gehad.

Lees meer