3min

Tags in dit artikel

, , ,

Grafische prestaties

Om de grafische prestaties van processoren met grafische elementen, ofwel APU’s, te testen gebruiken we ditmaal vier tests. In drie tests trekken we de vergelijking met andere APU’s van zowel Intel als AMD. Omdat we echter vrij hoge verwachtingen hebben van de Core i7 3770K, hebben we de processor ook onderworpen aan een test die we normaliter enkel gebruiken om videokaarten te testen, Unigine Heaven 2.5.

3DMark Vantage


In 3DMark Vantage hebben we er, net als bij de eerdere tests, voor gekozen om de Entry-test te gebruiken om de processoren te testen. De resolutie waarop deze test dan draait is 1024 x 768.

In de aloude 3DMark Vantage-test weet Intel gelijk de kroon over te nemen van AMD. Het wordt direct duidelijk dat de verbetering ten opzichte van de Sandy Bridge-lijn aanzienlijk zijn. Waar het werk van Sandy Bridge niet om aan te zien was, lijkt Ivy Bridge al op een redelijke vervanger voor low-end videokaarten. Dit is overigens direct een groot probleem voor AMD, omdat het bedrijf domineert in deze markt dankzij low-end videokaarten. Op deze wijze zal deze markt echter wellicht volledig verdwijnen.


Far Cry 2


Een iets recentere test die wij nog regelmatig gebruiken is de benchmarktool van Far Cry 2. In deze test wordt het aantal geproduceerde beelden geteld, waarna vervolgens een gemiddelde wordt berekend. In deze test kiezen we voor de Medium Ranch als level en een resolutie van 1280 x 1024 met hoge details en Direct 3D 10.

Intel behaalt hier geen hogere score dan AMD met de Core i7 3770K. Het scheelt echter niet bijzonder veel onderling, maar de Llano is natuurlijk wel al weer ruim een half jaar oud.


Unigine Heaven


Om te beginnen hebben we gebruik gemaakt van Unigine Heaven 1.0 om de processoren onderling te testen. In deze test kiezen we voor hoge details en een resolutie van 1280 x 1024. Deze test wordt gedraaid met DirectX versie 11. De vorige Sandy Bridge-processor draaide deze test vanwege gebrek aan ondersteuning van DirectX 11 echter met de voorgaande versie. De score van de Ivy Bridge-processor is in dezelfde test met DirectX 10 ingeschakeld een stukje hoger met 366 punten.


Om een vergelijking met enkele videokaarten te maken hebben we echter ook Unigine Heaven 2.5 gebruikt om Ivy Bridge te testen. Hier wordt echter duidelijk dat Ivy Bridge voor de gebruiker die net wat meer wil dan enkel huis-, tuin- en keukentaken uitvoeren, toch al gauw niet voldoende zal hebben aan Ivy Bridge. Het beeld is qua framerate niet om aan te gluren en dat uit zich ook in een lage score. Enkel de AMD Radeon HD6450 wordt verslagen en dat is minder dan waar we op hoopten. We spreken hier immers over een videokaartje dat hedendaags al voor 40 euro te verkrijgen is.


De laatste test hebben we ook gedraaid met Ivy Bridge en een AMD Radeon HD6450 samen, om te zien of de samenwerking tussen de processor en grafische kaart werkelijk iets oplevert. Dezelfde test met een resolutie van 1920 x 1080 komt dan uit op een score van 295. De score wordt dus aanzienlijk verhoogd, gezien de afzonderlijke scores enkel 134 en 183 punten bedragen.