Accessoires en uiterlijk

Verpakking en inhoud


Van Nokia ontvingen we de 808 PureView in een retaildoosje, wat betekent dat het uiterlijk van de verpakking en de inhoud gelijk zouden moeten zijn aan hetgeen men in de winkel koopt. In het doosje vind ik uiteraard een netstroomadapter met een USB-poort en bijbehorende USB-kabel om het apparaat op te kunnen laden. Een andere logische vondst zijn een groot aantal boekjes en foldertjes. Hierbij hoort ook een blaadje met een NFC-tag erop die gescand kan worden om een video te bekijken over de mogelijkheden van NFC. Als ik dit doe, bemerk ik direct dat de NFC-chip niet op een handige plek zit, namelijk in het midden van de achterkant van de 808 PureView. Idealiter zit de chip in de bovenkant van het toestel. In het geval van de 808 PureView moet het toestel aan de zijkanten vastgepakt worden om de tag te kunnen scannen.

In de verpakking vind ik eveneens een polsbandje dat aan het toestel kan worden bevestigd. Als laatste is er een headset met in-ear-oorstukjes. Voor deze oortjes worden in totaal acht rubbertjes in vier verschillende maten meegeleverd, zodat elke gebruiker in principe overweg zou moeten kunnen met de headset.


Ontwerp


De Nokia 808 PureView is een opvallende verschijning. Wij ontvingen de witte variant, we verwachten echter dat het blikvanger-gehalte bij de rode variant nog een stukje groter is omdat dit een ongebruikelijke kleur is voor een smartphone. Het komt echter niet alleen door de kleur dat de 808 PureView opvalt, maar ook door de grote bobbel op de achterkant van het apparaat, waar zich de camera bevindt.

De voorkant van het toestel is volledig zwart, op een dunne witte rand aan de zijkanten na. De zijkanten en achterkant zijn van een wit plastic gemaakt, terwijl de lens zit verborgen in een zwarte behuizing.


Op de voorkant van het toestel vinden we een AMOLED-scherm van vier inch terug, met een niet al te hoge resolutie van 360 bij 640 pixels. Dit vind ik persoonlijk niet al te hoog, omdat de concurrerende toestellen in deze prijsklasse richting een tweevoudige resolutie neigen. AMOLED-schermen staan bekend om de goede weergave van donkere kleuren en dan in het speciaal zwart. In het geval van de 808 PureView gaat dit ook op, al zie je als je goed kijkt wel waar het scherm ophoudt en de omlijsting begint. Dat is echter een kleinigheidje.

Boven het scherm bevindt zich een speaker voor telefoongesprekken en een camera voor videogesprekken. De camera heeft een VGA-resolutie. Onder heeft Nokia een balk met drie knoppen geplaatst, van links naar rechts vindt men hier een opnemen-, menu- en ophangen-knop terug.

Op de achterkant vinden we zoals gezegd de dikke camera terug. Rondom de camera bevindt zich een hoogwaardige Xenon-flitser. De sensor van de camera is 1,2 inch groot en daarmee wordt het uitsteeksel op de achterkant van de 808 PureView ook verklaard.



Bovenaan het toestel zit van links naar rechts een HDMI-, micro USB- en jackplug-aansluiting. Naast de HDMI-poort bevindt zich nog een klein gaatje, wat de tweede microfoon is. Met behulp van een tweede microfoon wordt het voor de telefoon makkelijker om omgevingsgeluid te annuleren tijdens telefoongesprekken. Het resulteert er dus in dat de 808 PureView-eigenaar in principe beter te verstaan is.

Onderaan de 808 PureView bevindt zich de primaire microfoon en een inkeping om het polsbandje te bevestigen. De linkerzijde is niet voorzien van extra knoppen, de rechterzijde bevat een volumeknop, een schuifknop om het toestel te ontgrendelen en een sluiterknop voor het nemen van foto’s. Door de sluiterknop enige tijd ingedrukt te houden wordt de telefoon ontgrendeld en de camera opgestart.



De achterkant van het toestel kan verwijderd worden door een nagel in een inkeping onderaan te drukken en de behuizing los te trekken. De behuizing van de lens blijft hierbij gewoon zitten en is ook niet te verwijderen. Niet dat dat normaal gezien nodig zou zijn.

In de binnenkant van het klepje zit de NFC-chip verwerkt en onder de accu bevinden zich twee schuifjes, een voor een micro-SIM, een voor een micro SD-kaart.