4min Devices

Review: Sony Xperia Tablet S

Inhoud, ontwerp en design

Deze nieuwe tablet van Sony ziet er op het eerste oog prima uit. De grote vraag is natuurlijk of het apparaat ook de concurrentie aan kan gaan met de andere tablets die momenteel verkrijgbaar zijn. De Sony Xperia Tablet S met 16GB en WiFi-connectiviteit wisselt van eigenaar vanaf 389 euro. Dit is op het eerste oog een prima prijs voor een tablet met een quad-core processor en een 9,4 inch scherm. De vraag is alleen of deze tablet zich in gebruik ook weet te onderscheiden van de concurrentie.

We ontvangen de Xperia Tablet S in een zwarte doos met witte deksel waar op de voorkant de tablet staat afgebeeld. Na het openen van de doos zien we de tablet meteen liggen. Het ziet er niet zo gelikt uit als bij Apple of Samsung, maar klachten hebben we niet over de verpakking. Kijken we verder in de doos dan zien we vooral heel veel boekjes, snelstart handleidingen, garantieboekjes en nog meer informatie in verschillende talen. Verder vinden we de oplader met een Nederlandse en een Engelse stekker met een bijbehorende USB-kabel. Verdere accessoires worden standaard niet meegeleverd.

Review: Sony Xperia Tablet S
Ontwerp en design

Zoals in de inleiding al aangehaald wordt, kiest Sony voor een compleet eigen design dat in geen enkel geval lijkt op producten van de concurrentie. Sony kiest voor een overwegend zwart uiterlijk, het meest opvallende is dat de tablet niet overal even dik is. De bovenkant is immers wat dikker dan de onderkant van de tablet. Dit zorgt er voor dat wanneer de tablet op tafel ligt, je er makkelijker op kan typen. Het ontwerp doet ons denken aan een envelop, waarbij de bovenkant is omgevouwen. Sony heeft de bovenkant ook afgerond, om de lijn mooi en vloeiend door te laten lopen.

Als we de tablet goed bekijken, dan zien we aan de voorkant een 1 megapixel camera, met daarnaast een lichtsensor. Verder is er op de voorkant het logo van Sony te vinden in de linker bovenhoek, maar voor de rest bestaat de voorzijde enkel uit het scherm en de zwarte bezel daaromheen.

De linker- en rechterzijkant van de tablet zijn beide zilver gekleurd. Aan de linkerkant zit een koptelefoon-aansluiting en een klepje, waarachter een geheugenslot zit verborgen. Hier kunnen normale SD-kaartjes in worden gestoken. Aan de rechterkant van de tablet vinden we twee knoppen terug, namelijk de standby-knop en de volumeregeling.

Review: Sony Xperia Tablet S
Dan tot slot de achterkant van de tablet, deze is niet geheel zwart. Zoals eerder gezegd heeft Sony in het ontwerp een stuk omgeslagen en dat gedeelte maakt de bovenkant van de tablet dan ook wat dikker dan de onderkant. Het dikkere gedeelte is zwart en hierin bevindt zich ook een camera, deze schiet foto’s met een resolutie van maximaal 8 megapixel. Het gedeelte daaronder, het dunnere gedeelte, is zilver gekleurd en loopt over in de zijkanten en in de onderkant doordat alle randen zijn afgerond. Onderin vinden we twee speakers voor stereogeluid en in het midden een klepje, waarachter de connector zit verscholen om de tablet op te laden of, aan de pc te koppelen.

Review: Sony Xperia Tablet S
De reden dat Sony hier een klepje heeft zitten, is omdat de tablet tot in zekere mate waterdicht is, maar dat geldt alleen als deze poort is afgedekt met behulp van dit klepje. Het grote nadeel aan dit klepje is dat deze niet vast zit aan de tablet. Wij achten de kans dan ook groot dat menig gebruiker dit dopje binnen de kortste keren kwijt zal raken. Sony had er beter voor kunnen kiezen om het dopje op een of andere manier te bevestigen aan de behuizing, net zoals bij het SD-slot het geval is.