3min

Tags in dit artikel

, ,

Inhoud, uiterlijk en bouwkwaliteit

Inhoud


Toshiba levert de Satellite U920T-100 zeer kaal aan. In de doos vinden we naast de laptop zelf niet meer dan een acculader en een aantal boekjes. Om aan de slag te gaan heb je ook niet meer nodig dan dat, maar een draaghoes, stylus of muis is nog altijd een welkome toevoeging. De VAIO Duo 11 kost dan wel een stuk meer, maar werd wel met een hoogwaardige stylus geleverd, welke een grote meerwaarde vormde voor deze laptop.


Uiterlijk


De Satellite U920T-100 is wat zakelijk vormgegeven doordat Toshiba enkel gebruik maakt van donkere kleuren als zwart en verschillende grijstinten. Het scherm is omlijst met een dikke zwarte bezel, het toetsenbord met grijs plastic en het touchpad-gedeelte van de laptop is voorzien van een donkergrijs, hard plastic. De onderkant van de laptop bevat een rubber/siliconen-achtig materiaal dat net als het touchpad-gedeelte voorzien is van een onregelmatige afwerking waardoor het geheel wat stroever aanvoelt, wat zeker niet ongemakkelijk is.

Als de Satellite U920T-100 dichtgeklapt is, is het een tablet. Dankzij het touchscreen kan je dan makkelijk gebruik maken van de aanraakgevoelige interface van Windows 8. Een bewegingssensor zorgt er voor dat het scherm op de juiste manier roteert en met volumeknoppen aan de zijkant kan je ook makkelijk het geluid aanpassen. De Windows-knop onder het scherm zorgt er voor dat je te allen tijde snel terug kunt naar het startscherm van Windows.


Wanneer je de Satellite U920T-100 openklapt, komt een toetsenbord en touchpad tevoorschijn. De aanwezigheid van dit touchpad is belangrijk, Sony dacht namelijk weg te komen met een BlackBerry-achtig optisch trackpoint, wat in de praktijk niet prettig bleek. Gelukkig heeft Toshiba gekozen voor een touchpad. Het oppervlak ervan is wat kleiner dan we van de gemiddelde moderne laptop gewend zijn, maar kan wel overweg met multitouch-invoer.

De Satellite U920T-100 oogt als een laptop, hoewel het scharnier van het scherm niet helemaal aan het uiteinde van het systeem zit, het scheelt een centimeter of vijf. Een groot voordeel ten opzichte van de VAIO Duo 11 is dat de hoek van het scherm aan te passen is. Bij Sony’s laptop was maar één stand mogelijk.


Bouwkwaliteit


Het meest kritieke punt van de Satellite U920T-100 is zonder twijfel het scharnier van het scherm. Dit scharnier zal veelvuldig gebruikt worden, vooral wanneer de U920T-100 vaak in een tas vervoerd wordt bijvoorbeeld. Om de laptop in te klappen moet het scherm volledig horizontaal worden geklapt. Als je dit probeert wanneer het scherm nog 10 graden naar boven is gekanteld zal het niet zo makkelijk lukken om het scherm terug te schuiven. Als je het scherm volledig horizontaal hebt is het een peulenschil om deze in te klappen.

Om terug te komen op dat kritieke onderdeel, het scharnier voelt aardig stroef en stevig aan, dat is louter positief. Tijdens het schuiven voel je bijna bij het einde nog een klik, waar het scherm nog net niet het touchpad bedekt. Het nut hiervan zie ik niet echt, een aanraakgevoelig scherm heeft wat mij betreft geen enkele baat bij een extra touchpad in tabletstand. De waarneming van het touchpad draait daarnaast niet mee wanneer je de laptop een kwartslag draait.

Omdat het scherm in de ‘dichtgeklapte’ stand bovenop de laptop ligt, is het geen overbodige luxe als het tegen wat druk opgewassen is. Helaas is daar niet echt sprake van, het scherm is niet zo stevig als dat van een product met Gorilla Glass-bescherming. Dat scherm zelf is dus uiteindelijk meer een kritiek onderdeel dan het scharnier.