2min Devices

Review: Toshiba Satellite Z30T-A – Ultrabook met mat scherm

Introductie

Draagbaar, aanraakgevoelig, optimaal gebruiksgemak, perfecte prestaties en flexibele verbinden. Het zijn zomaar wat krachttermen die Toshiba op de eigen website verkondigt in combinatie met de Z30-laptopserie. Zoals we van Toshiba gewend zijn worden laptops doorgaans in meerdere uitvoeringen aangeboden, zo ook bij de Z30-reeks. In dit geval betreft het echter slechts vier varianten, voor Toshiba is dat een zeer bescheiden aantal.

Wij ontvingen de Toshiba Z30T-A-111. De T in de aanduiding geeft aan dat het een laptop met aanraakgevoelig scherm betreft. Er zijn namelijk ook twee varianten die deze eigenschap moeten ontberen. Van de T-modellen is het model uit deze recensie qua hardware iets bescheidener, op papier is er enkel sprake van een processor die een tikje trager is dan bij de Z30T-A-11Z. Qua prijs doen de twee modellen niet veel voor elkaar onder en wat dat betreft is de Z30T-A-11Z dus net wat beter.

Review: Toshiba Satellite Z30T-A – Ultrabook met mat scherm
In dit artikel moet ik echter uitgaan van de Satellite Z30T-A-111, aangezien dat nou eenmaal het model is dat ik van Toshiba mocht ontvangen. Deze laptop beschikt over onderstaande specificaties. Een breder overzicht vind je op de website van Toshiba.

Specificaties Toshiba Satellite Z30T-A-111
Processor Intel Core i5-4200U (dualcore, 1,6GHz, Turbo: 2,6GHz)
GPU Intel HD Graphics 4400
Werkgeheugen 8GB
Harde Schijf 512GB (SSD)
Besturingssysteem Windows 8.1 (review)
Scherm TFT, 13,3 inch, 1920 x 1080 pixels (165,6 ppi)
Aansluitingen LAN, 3x USB 3.0, SD-kaartlezer, HDMI, VGA, koptelefoon

Zo op het eerste oog zien de specificaties er netjes uit. Een SSD met 512GB opslagruimte is zeer genereus, wel is de afwezigheid van een discrete videokaart een gemis. De Intel-GPU’s zijn de afgelopen jaren wel veel krachtiger geworden, maar halen het echt bij lange na niet in verhouding tot een losse videokaart van AMD of Nvidia.

De Toshiba Satellite Z30T-reeks wordt overigens ook als zakelijke variant uitgebracht, maar dan onder de Portégé-merknaam. De Portégé Z30T-reeks beschikt onder andere over een vingerafdrukscanner en dock-aansluiting. Deze laptop is al eerder aan een recensie onderworpen, deze vind je hier terug: Toshiba Portégé Z30-A-12X

Prijs


Op het moment van schrijven balanceert de prijs van de Satellite Z30T-A-111 rond de 1300 euro. Dat is voor een laptop natuurlijk erg veel en daarom is het maar de vraag of Toshiba de verwachtingen waar kan maken. Immers: hoe hoger de prijs is, hoe groter de verwachtingen zijn.