3min

Tags in dit artikel

, , ,

Inleiding

Sony heeft met de VAIO T-serie een ultrabook-achtige lijn op poten gezet. In deze review behandel ik een model van 13,3 inch uit deze reeks.

We spreken hier over een laptop met onder andere een Intel Core i5-processor, een 128GB SSD, 4GB werkgeheugen en een touchscreen dat van pas komt in combinatie met het voorgeïnstalleerde Windows 8 als besturingssysteem.

Sony biedt op zijn website en via de winkels verschillende varianten van de T-serie aan, maar in dit artikel behandel ik de VAIO T13 met typenummer SVT1312V1E. Deze laptop gaat op het moment van schrijven over de toonbank voor een prijs van ongeveer 940 euro, waarmee dit zeker geen budgetlaptop genoemd kan worden.

Inhoud


In de doos van de VAIO T13 vind je naast de laptop zelf een acculader en een aantal boekjes. Handig en misschien zelfs noodzakelijk is dat er een kleine handleiding voor Windows 8 is toegevoegd om nieuwe nietsvermoedende gebruikers op weg te helpen met Microsoft’s nieuwste besturingssysteem. Sommige fabrikanten kiezen er voor om dit met een app op te lossen, wat ik ook prima vind.

Daarmee is de hele inhoud van de verpakking reeds besproken. Het is niks te weinig, maar er is ook zeker niks extra’s toegevoegd.


Uiterlijk


De VAIO T13 heeft een zilveren behuizing, het scherm is wel anders, dat heeft een zwarte rand. Het scherm is voor hedendaagse standaarden redelijk dik te noemen, wat ongetwijfeld door de toevoeging van een aanraakgevoelige laag zal komen.

Ook het onderste deel van deze laptop is niet al te dun te noemen. Het geheel komt dan ook boven de 18 millimeter en daarom kan deze laptop niet voldoen aan Intels Ultrabook-standaard. Voor laptops met een scherm van 13,3 inch is een behuizing met een hoogte van maximaal 18 millimeter vereist, de VAIO T13 meet 19 millimeter en zit er daarom toch niet ver vandaan.

Opvallend aan het ontwerp van de VAIO T13 is dat het scherm ook een beetje functioneert als standaard voor zichzelf. Als je het scherm openklapt zal je merken dat de behuizing wat omhoog zal gaan hellen, doordat de onderkant van het scherm op de ondergrond komt. Dat vind ik persoonlijk een mooi, subtiel element dat de werkhouding ook nog enigszins ten goede komt bij het schrijven van teksten.


Bouwkwaliteit


De behuizing van de VAIO T13 is grotendeels gemaakt van plastic, al adverteert Sony met een behuizing van magnesium. Enkel de achterzijde van het scherm lijkt uit een metalen oppervlak te bestaan. Natuurlijk had ik liever gezien dat Sony voor een volledige metalen behuizing was gegaan, wat de bouwkwaliteit altijd ten goede komt. Het is steviger, degelijker en robuuster maar ook moeilijker en duurder om te produceren.

Wel is het zo dat de afwerking redelijk goed in orde is, al stoor ik me wel aan de kieren tussen de bovenkant en zijkant van de systeembehuizing. Hier kan vuil in gaan ophopen en dat willen we niet hebben.

Het scharnier van de VAIO T13 voelt stevig aan. Een veelvoorkomend probleem van scharnieren in laptops is dat het scherm blijft natrillen wanneer je het van positie wijzigt omdat het scharnier niet stroef genoeg is. Dat is in het geval van de VAIO T13 gelukkig niet zo. Het scherm zelf voelt daarentegen toch een stuk minder stevig aan en kan redelijk makkelijk gebogen worden.