3min Devices

Review: Apple iPad mini 2 met Retina-display

Introductie

In navolging van de iPad Air (review) bracht Apple stilletjes de tweede iPad mini (review) uit. Deze kleine tablet is ditmaal voorzien van gelijksoortige hardware als de grote tablet en is daarmee op papier aanzienlijk krachtiger. Ook bevat deze tablet een Retina-scherm, wat een grote vooruitgang mag worden genoemd. In mijn recensie van vorig jaar was het scherm voor mij namelijk het pijnpunt van de kleine tablet en daar heeft Apple dus aan gewerkt.

De nieuwe iPad mini heeft voluit de naam iPad mini met Retina-display, ik kort de productnaam in deze recensie af tot iPad mini Retina om de tekst leesbaarder te houden. Wat mij betreft had Apple overigens gewoon voor de naam iPad mini 2 mogen kiezen.

Als we naar de nieuwe generatie iPads kijken, zien we een opvallende gebeurtenis. Qua vormgeving is de iPad Air meer naar de iPad mini gekropen, terwijl deze nieuwe iPad mini wat betreft de hardware juist een voorbeeld heeft genomen aan de iPad Air. Zo vinden we intern dus het Retina-scherm, maar ook de Apple A7-chipset, welke het qua prestaties alleen moest afleggen tegen de Surface-tablets van Microsoft terwijl alle Android-tablets geen schijn van kans maakten. Dat belooft dus wat voor de benchmarks aan het einde van dit artikel.

Review: Apple iPad mini 2 met Retina-display
Lange tijd heeft Apple de markt voor kleine tablets genegeerd, maar vorig jaar stapte het Amerikaanse bedrijf dan toch in, toen ook andere grote merken als Google en Samsung zich meer op dit segment gingen concentreren. De meeste partijen kwamen met tablets met een scherm van 7 inch, Apple hield het op 7,9 inch en dus ook een iets grotere tablet. De nieuwe iPad mini houdt ditzelfde schermformaat aan.

In de onderstaande tabel vind je de concurrenten van de nieuwe iPad mini. Aangezien de oude iPad mini vooralsnog gewoon in de verkoop blijft als een goedkopere optie, telt ook die tablet gewoon mee. Ik heb bij de selectie van alternatieven gelet op de schermgrootte en prijs van de producten.

Model Prijs
Samsung Galaxy Tab 3 7.0 165 euro
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 (review) 245 euro
Asus Google Nexus 7 (review) 250 euro
Acer Iconia W3 (review) 250 euro
Apple iPad mini (2012) (review) 265 euro
LG Optimus Pad V500 300 euro
Samsung Galaxy Note 8.0 (review) 330 euro
Apple iPad mini (2013) 365 euro

Zoals we over het algemeen gewend zijn van Apple, is de nieuwe iPad mini niet bijzonder concurrerend geprijsd. Dat was bij de introductie van de originele iPad overigens wel anders, maar inmiddels weet de concurrentie ook hoe ze kwalitatief goede tablets moeten ontwikkelen, waardoor ze nu een reëel alternatief voor een iPad kunnen bieden, voor een lagere prijs.

De iPad mini met Retina-scherm is verkrijgbaar in de kleuren spacegrijs en zilver. Er zijn varianten beschikbaar met 16-, 32-, 64- en 128GB opslagruimte met adviesprijzen van 389, 479, 569 en 659 euro. In de prijsvergelijker van Techzine vind je de tablets momenteel al met iets lagere prijzen terug. Wens je overigens naast WiFi ook een 4G-verbinding tot je beschikking te hebben, dan betaal je 120 euro bovenop de normale prijs van de tablet.