Introductie

Naast de iPad Air 2 presenteerde Apple medio oktober ook de iPad mini 3. Daar werden echter maar enkele zinnen aan vuilgemaakt. Daar is ook een duidelijke reden voor: er is nauwelijks sprake van vernieuwing. Het verschil met de iPad mini 2 is zeer klein. Daardoor is de iPad mini 3 nog geen slecht product, maar qua prijs is het niet de meest aantrekkelijke tablet.

De iPad mini 3 beschikt over een Touch ID-sensor waarmee de vingerafdrukscanner van de gebruiker kan worden gescand. Tevens is Apple’s kleine tablet net als de grote broer beschikbaar met een goudkleurige behuizing. Apple brengt de iPad mini 3 ook uit met gewijzigde opslagcapaciteit, de 32GB-versie is verleden tijd en de 64- en 128GB-versies worden 100 euro goedkoper. Daarmee heb ik direct alle verschillen tussen de iPad mini 2 en iPad mini 3 vermeld.

Qua uiterlijk en ingewanden blijft de tablet ongewijzigd. Dit is zeer opmerkelijk, want eigenlijk was de iPad mini 2 destijds juist een iPad Air in het klein. Waarom Apple dit jaar zo weinig aandacht heeft geschonken aan de iPad mini is mij onduidelijk, maar het is denkbaar dat er gewoon teveel projecten liepen. Apple introduceert eind 2014 en begin 2015 qua hardware bijvoorbeeld ook de langverwachte Apple Watch, de herontworpen iPad Air 2, de iPhone 6 en iPhone 6 Plus met grotere schermen en de iMac met 5K-display. Geen mis te verstane lijst, maar feit blijft dat de iPad mini 3 geen indrukwekkende update lijkt.


In onderstaande tabel vind je de concurrentie van de iPad mini 3. Ik heb me daarbij gericht op producten met een vergelijkbare schermgrootte (7,9 inch). Er zijn natuurlijk veel meer alternatieven op de markt, maar om het nog enigszins overzichtelijk te houden is een beperkte vergelijking beter. Ik denk ook dat de gemiddelde lezer van dit artikel niet geïnteresseerd is in een grote tablet.

Model Prijs (afgerond)
Samsung Galaxy Tab 3 8.0 (review) 180 euro
Lenovo Yoga Tablet 8 230 euro
Samsung Galaxy Tab Pro 8.4 245 euro
Apple iPad mini (review) 250 euro
LG G Pad 8.3 (review) 290 euro
Samsung Galaxy Note 8.0 (review) 300 euro
Samsung Galaxy Tab 4 8.0 280 euro
Apple iPad mini 2 (review) 300 euro
Samsung Galaxy Tab S 8.4 370 euro
Apple iPad mini 3 400 euro

Apple blijft de andere iPad mini-modellen voorlopig ook nog verkopen tegen een gereduceerde prijs. De iPad mini 3 is verkrijgbaar met 16, 64 en 128GB opslagruimte, waarbij de adviesprijs respectievelijk 399, 499 en 599 euro bedraagt. Ook zijn deze iPads te koop in varianten met ondersteuning voor datanetwerken, hiervoor moet 120 euro extra worden neergeteld.