Uiterlijk, bouwkwaliteit & gebruikservaring

Uiterlijk


De HP Stream 14 heeft een vrij bijzonder uiterlijk, ervan uitgaande dat je opteert voor de groene of paarse variant. Wij ontvingen de eerstgenoemde en daarvan weet ik het dus in ieder geval zeker: het is een blikvanger. Dat komt natuurlijk vooral door de erg opmerkelijke maar daarom niet minder aantrekkelijke kleur van de behuizing. De -in dit geval- groene kleur is te vinden in de buitenkant van de body, het scharnierpunt en het HP-logo.

Het gekleurde gedeelte van de behuizing is gemaakt van een stroef en hoogwaardig aanvoelend plastic, de binnenkant van de body en buitenkant van het deksel zijn daarentegen gemaakt van metaal, wat in deze prijsklasse absoluut opmerkelijk is. Het scherm wordt omhuld door een bezel van zwart plastic, dit is het enige deel van de laptop dat mij puur op uiterlijk gebied niet zo kan bekoren.


Bouwkwaliteit


In de vorige alinea stond het al te lezen: het plastic voelt hoogwaardig. Natuurlijk is het alsnog niet echt bestand tegen krassen, maar dat blijft met metaal ook een lastige zaak. Het scherm profiteert helaas nauwelijks van de metalen achterzijde; het is namelijk zeer eenvoudig te buigen. De laag metaal lijkt me dus ook vrij dun.

Ook als je de body probeert in te drukken voel je veel flexibiliteit, maar hier baart het me niet zo’n zorgen. Het scharnierpunt in het scherm is lekker stroef en als je de hoek van het scherm aanpast trilt het ook niet buitensporig lang na. Voor een laptop van net 300 euro ben ik in dit opzicht best tevreden.

Gebruikservaring


Aangezien de HP Stream 14 voor een Windows-laptop ontzettend goedkoop is, heb je natuurlijk wel te maken met een aantal nadelen. De laptop geeft in Windows aan dat er in totaal 22,8 GB aan opslagruimte op de schijf aanwezig is en dat is voor Windows gewoon érg karig. Standaard is bijna 4 GB van deze ruimte ingenomen door Windows en dus blijft er nog 18,9 GB voor de gebruiker over.

Veel ruimte om applicaties op te installeren is er dus niet. Microsoft levert wel 100 GB aan ruimte voor OneDrive mee, maar daar kan je geen apps op plaatsen, dat zou zeker bij tragere internetverbindingen ook absoluut niet prettig werken. Natuurlijk kan je hier wel je documenten, foto’s en video’s op plaatsen, let wel dat ze dan enkel online beschikbaar zijn. Dan is er ook nog de optie om een microSD-kaartje in het systeem te plaatsen voor extra opslagcapaciteit.

Dat het systeem voorzien is van Windows 8.1 with Bing is in mijn ogen in geen enkele zin echt een probleem. Ik gebruik Bing persoonlijk niet als zoekmachine, maar de meeste gebruikers zullen er best mee vooruit kunnen. Mocht dat niet lukken, dan kan je gewoon alsnog Google Search in Internet Explorer selecteren.

Het touchpad van de Stream 14 is groot genoeg en biedt ook ondersteuning voor multitouch-commando’s. In de software van het touchpad kan je nog wat extra commando’s voor maximaal drie vingers inschakelen, maar standaard houdt HP het op commando’s met maximaal twee vingers. De gebruiker kan het gedrag van het systeem bij zo’n multitouch-commando ook aanpassen, om de laptop meer naar eigen hand te zetten.


Het toetsenbord is voorzien van een rij functieknoppen met een extra functionaliteit, bijvoorbeeld voor het aanpassen van de schermverlichting of het geluid. Deze dubbelfunctie is dominant en daar ben ik persoonlijk een fan van omdat ik deze opties zelf veel vaker gebruik dan de F-knoppen. Jammer genoeg zag HP geen mogelijkheid om toetsenverlichting in de ramplank te integreren.

De Stream 14 is voorzien van technologie van Beats Audio. Middels een voorgeïnstalleerde applicatie kan je de geluidservaring eventueel nog wat tweaken middels een equaliser of vooraf ingestelde profielen. Standaard is het geluid echter al vrij goed. Het volume zou misschien nog hoger mogen, maar klagen doe ik voor deze prijs niet.


Een relatief groot nadeel aan de HP Stream 14 is dat er geen aanraakgevoelige laag over het scherm is gelegd. Windows 8.1 is in gebruik een stuk fijner met een touchscreen en als je daaraan gewend bent is de afwezigheid wel een gemis. Verder is het scherm gezien de prijs gewoon goed. De kijkhoek is zowel in horizontaal als verticaal opzicht niet om over naar huis te schrijven.