De Amerikaanse fabrikant HP heeft nieuwe Windows-producten aangekondigd waarmee flink op prijs wordt geconcurreerd met Android en Chrome OS. Het gaat onder andere om een tablet van 129 euro en een laptop van 229 euro.

Eerder deze maand bracht HP al een laptop in de Stream-reeks uit, maar qua prijsstelling voldeed deze niet aan hetgeen Microsoft tijdens een evenement beloofd had. Microsoft toonde namelijk een HP-laptop die 199 dollar zou kosten, maar de eerste Stream-laptop was aanzienlijk duurder.

Nu wordt de belofte alsnog waargemaakt met de HP Stream met een schermgrootte van 11,6 en 13,3 inch. De laptops hebben een respectievelijke adviesprijs van 229 en 249 euro gekregen. Het 11,6 inch model komt in november beschikbaar en het 13,3 inch model in december.

In beide gevallen wordt een resolutie van 1366 bij 768 pixels getoond. Het rekenwerk wordt verricht door een Intel Celeron N2840-processor. Verder is er 2GB werkgeheugen, de opslagruimte is met een SSD van 32GB wel erg beperkt. Wel is er een jaar lang 1TB opslagruimte op OneDrive inbegrepen, alsook een Office 365 Personal abonnement voor dezelfde periode. Bij het Office 365 Personal abonnement zit ook 60 minuten Skype per maand inbegrepen.

Twee tablets

Ook presenteerde HP twee tablets met Windows aan boord. De systemen beschikken over een scherm van 7 en 8 inch. In dit geval verzorgt een Intel Atom-processor het rekenwerk, verder is er 1GB werkgeheugen en opnieuw 32GB opslagruimte. Wel is er de mogelijkheid om dit uit te breiden met een microSD-kaartje.

De HP Stream 7 heeft een adviesprijs van 129 euro, de adviesprijs van de HP Stream 8 is nog niet bekendgemaakt maar wij rekenen op 169 euro. Beide modellen komen in november beschikbaar.

Update: Nederlandse prijzen en beschikbaarheid toegevoegd